Kinderactiviteiten thuis voor lockdown of quarantaine

Stel, je voedt kinderen op. En die zitten ineens thuis, omdat iemand in hun klas positief getest is, ze zelf een beetje keelpijn hebben en dus niet naar school mogen of omdat er weer een lockdown is afgekondigd. Als je dan, net als ik, niet minder werk hebt is dat pittig. Ook als de leerkracht al werk heeft klaargezet. (Zie ook Quarantaine-activiteiten: leer van de leerkracht!.)

Ik probeer even mee te denken voor wat activiteiten. Niet in plaats van schoolwerk en zeker niet in plaats van lekker buiten spelen, maar voor de situaties er tussenin. Bijvoorbeeld: hun werk voor de hele dag is al om half elf klaar en dat van jou nog niet, je kind voelt zich niet uitgedaagd of gemotiveerd door de stof van school, of er is een probleem met de online schoolomgeving waardoor het schoolwerk niet gedaan kan worden.

Ik ga je veel linkjes geven naar dingen die ik eerder heb geschreven, zodat ik zoveel mogelijk informatie toegankelijk kan maken in één artikel. Hopelijk krijg je door dit hele verhaal het vertrouwen dat je er wat van kan maken thuis!

Thuis knutselen

Ik heb nogal een duidelijke mening over knutselwerkjes op school, sorry goed bedoelende leerkrachten. Heel in het kort: daarin kunnen de kinderen hun creativiteit vaak niet kwijt, ze moeten allemaal hetzelfde maken, en dat vind ik stom. (Ben je leerkracht dan denk ik graag met je mee hierover! Stuur me gewoon even een berichtje.) Dat kan anders, zie hier:

Ben je een ouder of leerkracht die zoekt naar interessante technieken, of die tips wil voor het werken met een bepaald materiaal: het boek “Tinkerlab” behandelt gave experimenten met knutselmaterialen voor jonge kinderen, het boek “Spelend Werken” is een klassieker die alle materialen en technieken uit een goed geoutilleerd handvaardigheidslokaal behandelt. (De site Tinkerlab is ook leuk, maar daar lijken de activiteiten wat meer “af”, en komt de commercie om de hoek kijken, terwijl het boek wat dat betreft “opener” en vriendelijker is.)

Naar buiten

Mijn kinderen moeten soms even een drempel over om naar buiten te gaan. Een beetje wat ik zelf heb met alle sporten waar ik speciale spullen voor aan moet: eenmaal bezig is het leuk en achteraf voel ik me top, maar ik moet echt even een stap zetten om er aan te beginnen.

Als ik meer tijd had gehad had ik hier graag over GeoCaching gechreven (alleen als je niet in quarantaine bent natuurlijk!) maar helaas: lijkt me leuk maar het is er nog niet van gekomen. GeoCaching is een soort schattenjacht met behulp van een app. Voor kinderen die al alleen naar buiten mogen, of voor buiten werktijd. (Misschien heeft iemand anders hier ervaring mee?)

Voor als je een tuin hebt: rommelspullen zoals takken, houtblokken en wat stenen (niet teveel i.v.m. veiligheid) zijn fantastisch als ze eenmaal de drempel over zijn. We hebben allerlei speelspul hier, maar uiteindelijk blijken die materialen die niets invullen het meest waardevol. Net als alles waar ze hutten mee kunnen bouwen. Voor de kleintjes: een wasrek op het gras, deken erover, klaar. Voor grotere kinderen moet je het niet te makkelijk maken: touw, stokken, tuinmeubels… Stel kaders i.v.m. veiligheid: dat je bijvoorbeeld niet óp de hut mag gaan staan als er iemand in zit. Maar verder: laat het ze zelf uitzoeken. Dit stimuleert de creativiteit, ruimtelijk inzicht, technisch inzicht en als ze het samen doen: sociale vaardigheden.

 • In de tuin, op een balkon of bij een groot raam: een zonnewijzer maken is leuk en leerzaam. De basis is een paal, stok of stokje dat je rechtop zet. Vervolgens moet je kind op elk heel uur een streepje zetten waar de schaduw is. Zo kan hij of zij de volgende dag aan de zonnewijzer zien hoe laat het is! Voor verschillende versies en stappenplannen zoek je op “zonnewijzer knutselen”.
 • Als je kinderen oud genoeg zijn kunnen ze dingen determineren: de naam bij de soort zoeken. De vogels in de tuin, maar ook bloemen (Obsidentify is een goede app daarvoor, maar een boekje werkt natuurlijk ook), schelpen (meenemen bij je volgende strandwandeling), dierensporen en mossen kun je uitzoeken. En sterrenbeelden ’s nachts. (Voor beesten en planten vind je leuke zoekkaarten bij het IVN of in de winkel van natuurmusea.)
 • Mother Natured is een site met ideeën voor spel met natuurlijke materialen.
 • Als je kind het leuk vindt (en veel kinderen vinden dat leuk) kan hij of zij een eigen plant verzorgen of zelfs plantjes zaaien en verzorgen. Fanatieke tuiniers kunnen wel een (mini)tuintje aan, in de tuin of in een grote plantenbak.

Zoeken op internet

Dit is een activiteit voor jou, niet voor je kinderen 😉 Een paar tips om interessante activiteiten te vinden. De zoektermen zijn in het Engels maar worden op Nederlandse sites onvertaald gebruikt:

 • De term “open ended play” staat voor spelen zonder vastomlijnd plan of kader. Wat kinderen natuurlijk uit zichzelf meestal doen, in tegenstelling tot gedetailleerd beschreven knutselactiviteiten, spelletjes met vaste spelregels en zo. Alles op zijn tijd hè, het hoeft niet allemaal open ended te zijn, maar als je zoekt naar speelactiviteiten die de fantasie de ruimte geven en waar ze wel even zoet mee zijn, dan is “open ended play” een handige zoekterm. En nee, je hebt er niet die antroposofische stapelregenboog voor nodig die je bij de eerste vijf hits tegenkomt, maar die doet het zo leuk op de plaatjes.
 • Sensory play, zintuiglijk spel, gaat om het beleven van materialen. Dat klinkt supervaag, maar het komt gewoon neer op lekker rommelen met materiaal. Scheerschuim of wit zand op een glad oppervlak, klei, een schaal ongekookte macaroni en dan hóp, die handen er in. Dat er meer wordt gestimuleerd dan alleen de logica zeg maar.
 • Combinaties van de woorden spelen/knutselen/play/crafts en scrap materials/restmateriaal/afval/natuurlijke materialen/natural materials, al dan niet met iets van creatief/fantasy of zo.

Kiind Magazine is misschien niet iedereens ding, maar op dit gebied hebben ze veel waardevolle tips en ideeën. Moodkids is wat meer mainstream, maar óók met leuke tips.

En ik heb zelf ook wat dingen geschreven waar je wat aan hebt misschien: Goed speelgoedSpeelgoed dat de creativiteit stimuleert, Speelgoed dat de creativiteit stimuleert, deel 2 en Creatieve kinderen opvoeden.

Mijn favorieten thuis

 • Samen doen: speelklei maken volgens het recept van juf Bianca. Die speelklei is dan weer heel fijn om mee te werken, en omdat je niet dat gedoe hebt met kleine potjes in kleuren die onvermijdelijk door elkaar raken spelen de kinderen er heel fijn mee. Voeg twee kraaltjes toe en je hebt een fantastisch begin voor een klei-animatie, zie het volgende punt.
 • Stop-motion filmpjes maken. Met Lego gaat dat heel goed, maar ook met andere speelpoppetjes, en met klei. Hier mijn eigen tutorials en hier gave tutorials van anderen. Voor Lego heet het “brick film”, als je daar op zoekt vind je heel veel voorbeelden en specifieke Lego-tips.
 • Constructiespeelgoed. Lego, Kapla (of nep-Kapla), Gravitrax, K’nex, Plusplus. Of: zandbak, takken en oude doeken, de kussens van de bank en de bezem.
 • Ik vind het heel tof als de kinderen willen koken of bakken. (Ik ben dan wel extra blij dat we een afwasmachine hebben.) Een heel leuk bakboek is “’t Verrukkelijke kinderbakboek” van Rutger van den Broek en Mark Haayema, mijn dochter (net tien geworden) kan daar zelfstandig mee aan de gang. Ik begeleid dan wel de momenten dat er iets in de oven moet, zodat ze bijvoorbeeld niet vergeet een ovenhandschoen te gebruiken.
 • Ik ben op zoek naar alles waar ik mijn kinderen mee in beweging krijg. Iets waar ze moe van worden en conditie opdoen lukt nog niet zo, maar yoga is ook al heel goed, en met Cosmic Kids Yoga doen ze dat graag: die hangen de yogaoefeningen op aan bekende tekenfilmfiguren. Pokémonyoga bijvoorbeeld.
 • Op mijn verlanglijstje: het maken van een actie-reactie-baan. Maar dat lijkt me zelf ook wel weer zó leuk dat ik niet aan mijn werk toekom als de kinderen daar aan beginnen 🙂

En dan nu maar hopen dat je zelf niet het slachtoffer bent van het virus, want hoe leuk al deze tips misschien ook zijn, als je kinderen fris en fruitig door het huis denderen en je zelf ziek bent heb je misschien nog het meest aan Netflix of Disney Plus. Sterkte en beterschap in dat geval!