Goed speelgoed

Sinterklaastijd! Vol verwachting klopt ons hart… En die Sint maar denken wat hij iedereen moet schenken. (Om over het rijmwerk maar te zwijgen!) Nou, beste Sint, ik heb wel wat tips:"Creatief met voorwerpen" door Philippe Brasseur, aanrader!

 • Wilt u de creativiteit van de kinderen stimuleren? Dan kunt u ze het beste speelgoed geven wat niet teveel invult. Een stapel kleurige lappen klinkt erg jaren ’70, maar is zo gek nog niet. En die Lego van tegenwoordig, waarbij je door alle speciale stukjes de blokjes niet meer ziet, het ziet er prachtig uit hoor, maar met een grote bak blokjes is het wel makkelijker bouwen.
 • Geeft u knutselspullen? Dan liever veel van hetzelfde dan veel verschillende dingen: veel van hetzelfde nodigt uit te experimenteren, veel verschillende dingen zorgt dat kinderen nergens toe komen omdat ze niet weten wat te kiezen.
 • Wilt u de óuders wat leren over creativiteit bij kinderen? Dan zou ik u willen aanraden ze het boek “Begrijpen met je handen” van Annet Weterings en Sabine Plamper cadeau te doen. En ik ontmoette onlangs Philippe Brasseur, hij heeft een aantal uitnodigende, zeer rijk geïllustreerde boeken geschreven over en voor creativiteit van kinderen. Ik weet alleen niet welke u zou moeten kiezen, ze zijn allemaal prachtig!
 • En nog een cadeau voor de papa’s en mama’s: het boek “Speel goed! op ontdekking met je spelende kind”, van J. de Lange, Els Feijs en Kees Broekhof. Het boek laat zien hoe kinderen aan de hand van allerlei soorten speelgoed en materialen (dingen die veel gezinnen wel in huis hebben) ontdekkingen doen. Het is een boek dat ouders helpt te herkennen wat hun kind speelt en daarbij aan te sluiten met het aanbieden van materialen of het stellen van vragen.

  Speelgoed Schijf van Vijf, concept: Marianne Valck
  Speelgoed Schijf van Vijf, concept: Marianne Valck
 • Ach Sint, kent u de speelgoed Schijf van Vijf? Bedacht door Marianne de Valck, van Adviesbureau Spelen en Speelgoed. Als u uw boodschappenlijstje maakt, dan kunt u per kind uit elk vak iets kiezen. Heel makkelijk dus eigenlijk! En natuurlijk snapt u ook wel dat je in principe met elk stuk speelgoed elk soort spel zou kunnen doen, en dat veel speelgoed in meerdere categorieën valt. Daar bent u immer de expert voor!
  • Creatief speelgoed laat kinderen zelf verzinnen, dingen doen om het doen, het proces is belangrijker dan het resultaat: lekker zingen, rennen, kleuren mengen…
  • Bij constructief speelgoed gaat het wel om het eindresultaat: een puzzel, een bouwwerk maken zoals je het voor ogen hebt.
  • Cognitief speelgoed prikkelt het verstand: leren, kennen, denken. Bijvoorbeeld boeken, sommige spellen.
  • Sociaal speelgoed is gericht op samen: voor en met elkaar iets doen.
  • Motorisch speelgoed gaat over bewegen. Dat kunnen kleine bewegingen zijn, grote, binnen, buiten: als het maar om de bewegingen gaat.
 • Ach Sint, en het vermaak hè, dat speelgoed is misschien niet “volgens de schijf van vijf” maar óók fijn: mooie boeken en grappige filmpjes waarin geen rare monsters voorkomen/geschoten wordt/meisjes alleen knap en jongens alleen stoer zijn maar waarin de held het af en toe ook even niet meer weet, de nerd de redder van het verhaal blijkt en dieren kunnen praten. Ach, Annie M.G. Schmidt…
 • Maar, Sint, af en toe iets “onverantwoords” is ook verstandig hoor: ervaren dat een glimmend prul mooi glimt maar toch echt een prul is, is óók leerzaam. En anders creëer je verboden vruchten, lijkt het nog véél aantrekkelijker. Dus Sint: ga uw gang, kiep gerust een plastic poppetje in die schoenen, laat ze snoepen voor het ontbijt, geef gróte dozen waarvan de inhoud tegenvalt. Daar bent u Sint voor, toch?
 • Enne, Sint, u weet natuurlijk dat spelen oefenen is voor later hè? Dat wat de kinderen spelen, dat dat hun hersentjes voorbereid op wat ze later moeten kunnen. Wilt u daarom alstublieft mijn dochter niet overladen met prinsessenspul? Want als ze nu al gaat oefenen in het wachten op een prins met een wit paard dan zie ik het somber in wat betreft haar economische zelfstandigheid straks! Leest u bijvoorbeeld “Cinderella ate my daughter”, door Peggy Ohrenstein, en u krabt u ongetwijfeld nog eens extra in uw baard als u een verlanglijstje tegenkomt waarop alles roze is en glimt. (Ook de Opzij van deze maand heeft een aardig stuk over dit onderwerp, maar dat had u misschien al gezien?)

Nou, Sint, veel succes in deze drukke periode!