Nieuwe Muze

Nieuwe Muze gaat over drie dingen: over onderwijs, innovatie en creativiteit. En alle mogelijke combinaties daarvan. Het komt voort uit dat wat mij bezighoudt: ik heb zo’n tien jaar gewerkt als creatief facilitator (links mijn logo!) en ben momenteel HBO-docent Product Engineering. Als docent faciliteer ik het leerproces, de overgang is niet zo heel groot. Zelf ben ik opgeleid als Industrieel Ontwerper.

Naast mij betaalde werk doe ik literatuuronderzoek naar creativiteit, met name gericht op de ontwikkeling daarvan. Dat heeft ook weer raakvlakken met onderwijs natuurlijk!

Ondertussen heb ik trouwens behoorlijk wat werkvormen en handige lijstjes geschreven. Die kun je vinden bij de werkvormen. Ik wens je veel inspiratie!

De muzen

Een muze inspireert, zorgt voor goede ideeën. Vroeger, in de tijd van de oude Grieken en Romeinen, werden de muzen aangeroepen door onder andere dichters, sprekers en musici. Met een beetje geluk werd de bede verhoord en kon je profiteren van de gewenste creativiteit.

De muzen waren godinnen. Er zijn verschillende versies van hun ontstaan, maar meestal waren het negen dames, elk met hun eigen specialisme. Voor meer informatie: hier een link naar het Wikipedia-artikel.

We denken tegenwoordig vaak dat de muzen de ideeën zó in de hoofden stopten, maar dat was niet zo, ze zorgden voor creativiteit.* Ze gaven je dus de vaardigheid om ideeën op te roepen, niet de invallen zelf.

Mijn bedrijf heette Nieuwe Muze, omdat er in tegenstelling tot de klassieke mythes niets zweverigs is aan wat ik doe en omdat je mij niet hoefde aan te roepen: gewoon bellen volstaat!

* Tenminste, volgens het boekje “Mythologie in 30 seconden”…