Nieuwe Muze

Nieuwe Muze was de naam van mijn bedrijf in brainstormsessies en dergelijke. Ik heb tien jaar als zelfstandig professional gewerkt, en toen besloten dat ik mijn energie liever in mijn werk zelf steek dan in het ondernemersgedoe er omheen. Neemt niet weg dat ik een creatief facilitator in hart en nieren blijf, dus als ik wat voor je kan doen: laat het me weten!

Hier, op nieuwemuze.nl, blijf ik schrijven over creatief denken, bijeenkomsten ontwerpen en mijn huidige werk: onderwijs. Meestal heeft het wel een link met dat wat ik op dat moment aan het doen ben: ik zoek iets uit, en zet het voor je op een rijtje.

Gaandeweg heb ik behoorlijk wat werkvormen en handige lijstjes geschreven. Die kun je vinden bij de werkvormen. Ik wens je veel inspiratie!

De muzen

Een muze inspireert, zorgt voor goede ideeën. Vroeger, in de tijd van de oude Grieken en Romeinen, werden de muzen aangeroepen door onder andere dichters, sprekers en musici. Met een beetje geluk werd de bede verhoord en kon je profiteren van de gewenste creativiteit.

De muzen waren godinnen. Er zijn verschillende versies van hun ontstaan, maar meestal waren het negen dames, elk met hun eigen specialisme. Voor meer informatie: hier een link naar het Wikipedia-artikel.

We denken tegenwoordig vaak dat de muzen de ideeën zó in de hoofden stopten, maar dat was niet zo, ze zorgden voor creativiteit.* Ze gaven je dus de vaardigheid om ideeën op te roepen, niet de invallen zelf.

Nieuwe Muze: niet aanroepen, maar gewoon bellen of mailen

Ik heb mijn bedrijf Nieuwe Muze genoemd, omdat ik het werk van de oude muzen wil vertalen naar de huidige tijd. Ik ontwerp bijeenkomsten waar ik, met verschillende technieken, een stroom ideeën op gang breng. Daar is overigens niets “goddelijks” aan, gewoon een kwestie van de juiste werkvormen kiezen en goede omstandigheden creëren. Mensen mogen me (net als de oude muzen) aanroepen, maar mailen of bellen is effectiever. Nieuwe ideeën gegarandeerd!

* Tenminste, volgens het boekje “Mythologie in 30 seconden”…