Speelgoed dat de creativiteit stimuleert, deel 2

Twee weken geleden schreef ik over Speelgoed dat de creativiteit stimuleert. Dat werd al een erg lang stuk! En toen het af was, en ik er nog een nachtje over had geslapen, bedacht ik me: poppenkast! Verkleedkleren! Takken en dekens! Er is gewoon nog véél meer! Dus bij deze deel 2.

Poppenkast

Kinderen spelen hele verhalen uit met poppen. Poppenkastpoppen, legopoppetjes, playmobil, maar ook autootjes kletsen heel wat af onderling…

Als je op zoek gaat naar poppen voor een poppenkast of poppenhuis, let dan hier op:

 • Het is handig als de poppen meerdere rollen kunnen spelen. Prinsessen in mooie jurken spreken erg tot de verbeelding, maar kinderen spelen er leuker mee als het “een prinses/koningin/elfje/fee/meisje met een kroon” is dan wanneer de pop “alleen maar” Assepoester is.
 • Let op de gezichtsuitdrukking. Hoe neutraler, hoe beter. Dan kan her kind er zelf emoties aan toeschrijven. (Dat is ook de reden dat antroposofische popjes zo weinig uitdrukking hebben.)
 • Meer diversiteit in het team zorgt voor meer creativiteit, en dat geldt ook voor de poppen 🙂 Oftewel: niet alleen maar roofdieren / actiehelden / prinsessen, maar een beetje mixen.

Verkleedkleren

Als meisje zag ik een keer in een speelgoedwinkel een prachtige jurk. Glimmend, knalroze, met ruches en glitters, een kroontje erbij: wat had ik die graag willen hebben! Ik kreeg ‘m niet. Intussen kan ik daar wel wat redenen voor bedenken: hij was misschien heel duur, de verkeerde maat of zo’n ding dat in zijn glimmende verpakking heel wat leek maar in werkelijkheid nogal zou tegenvallen. (Welke ouder kent ze niet?) Ik geloof niet dat mijn ouders anti-prinses waren. (Ik ben zelf nogal kritisch daarin: die prinsessen die maar zo’n beetje lopen te wachten op een prins zijn nou niet bepaald de rolmodellen die ik mijn dochter gun. Gelukkig gaat zelfs Disney met zijn tijd mee en verbetert het wat.) Maar ondanks het ontbreken van mijn “droomjurk” heb ik me vaak en graag verkleed als kind hoor! Het enige dat ik er aan heb overgehouden is dat mij dochter wél een glimmende prinsessenjurk heeft 😉

Goed, verkleedkleren dus! Als stelregel zou je kunnen aanhouden: hoe meer ze invullen, hoe minder je ermee kunt. (Zoals eigenlijk met al het speelgoed.) En dat hoeft geen probleem te zijn hoor: ik kan me best voorstellen dat kinderen Spiderman of Elsa van Frozen willen zijn. Maar bij Spiderman en Elsa hoort het gedrag van Spiderman en Elsa: ze verplaatsen zich dus in één typetje.

Wat stop je in een verkleedkist?

Meisje verkleed als elfje met aluminium drinkfles op grasveld. Copyright foto: Tamlyn RhodesAls je kinderen zich graag verkleden en je wilt dat ze daarbij hun eigen typetjes bedenken, kun je ze voorzien van wat minder kant-en-klare verkleedkleren. Hup, naar de kringloopwinkel! Denk aan:

 • Een colbertje (een kleine damesmaat is meestal prima)
 • Overhemd
 • Hoeden en petten, schoenen en tassen, sjaals, beenwarmers, riemen
 • Een reflecterend hesje (krijg je nog weleens cadeau als reclame)
 • Schort
 • Plastic bloemenslingers
 • Glimmend trainingsjack
 • Survivalspullen: verrekijker, duizend-zakken-hesje
 • Scheikundejas / stofjas
 • Plastic zonnebril met de glazen er uit
 • Kettingen: hoe glimmender hoe beter
 • Mondkapje
 • Vleugels, toverstokken, kroontjes
 • Lange rokken met elastiek, die worden gedragen als rok maar ook als jurk (onder de oksels!)
 • Tutu of balletpakje (tule is niet heel duur, dus als je hier iets mee wilt: naai zelf zo’n ding, of google op “no sew tutu” voor een versie zonder naaiwerk)

Let op veiligheid: hele kleine kinderen zou ik bijvoorbeeld niet met riemen en kettingen laten spelen, en een plastic zwaard kan net zo goed gemeen hard aankomen. Maar oudere kinderen snappen best dat hun pijl en boog niet bedoeld is om op kinderen te schieten… Een stropdas is een leuk ding, maar voor de veiligheid zou ik willen aanraden de “strop” vast te naaien en in de nek een klittenbandsluiting te maken.

Spullen die traditioneel vrouwelijk zijn zijn vaak lekker uitbundig: met bloemen, glimmers enzovoorts. Dat is ook voor jongens aantrekkelijk. Maar kijk of je ook uitbundige spullen uit de traditioneel mannelijke hoek kunt vinden: daarmee laat je zien dat dat soort spul niet alleen voorbehouden is aan vrouwen. Tof voor jongens die wel de glimmers maar niet het meidengedoe hoeven, en goed voor meiden om te zien dat ook jongens roze kunnen dragen.

Dekens, kussens en keukenstoelen

Hutten bouwen! Yes! Van de allermakkelijkste (doek over de tafel) tot het echte werk van de kinder-vakantie-bouwweek waar ze met pallets huizen van meerdere verdiepingen maken: hutten bouwen is super bevredigend. Zeg nou zelf: het is toch gaaf als je een bouwwerk bedenkt, dat zélf kunt maken, en dat je er daarna nog in kunt spelen ook? Het ene kind gaat voor groot, het andere voor een goede verstopplek in een hoekje, de volgende wil vooral een knusse plek om met vriendjes in te zitten, spelletjes te doen of te slapen (met een zaklamp strips lezen, heerlijk!). Het kan allemaal!

Drie tips:

Tip 1: veiligheid

Hutten kunnen groot en zwaar worden. Er kan gereedschap aan te pas komen, of touw. Dus veiligheid voor alles. Let even op wat ze aan het doen zijn en bespreek de risico’s die je ziet. Kinderen brengen zichzelf niet expres in  gevaar: ze zien niet altijd wat er mis kan gaan. Als je rustig met ze doorneemt wat er zou kunnen gebeuren of welke risico’s jij ziet, zullen ze daar veel van leren en hun ontwerp aanpassen.

Tip 2: duidelijke afspraken

Mijn kinderen mogen niet met alles bouwen. Deels vanwege de veiligheid (als ze de hark gebruiken als tentstok kunnen ze zich gemeen bezeren, dus liever de bezem), maar ook omdat niet alle spullen speelgoed zijn. Dus mogen ze wél de losse kussens op de bank, maar niet de zitkussens van de bank zelf. De keukenstoelen mogen van hun plek, de grote stoelen niet. En zelf opruimen hoort erbij. Een hut mag best eens blijven staan, maar ik wil wel kunnen zitten aan tafel ’s avonds, en als er niet meer mee gespeeld wordt kan hij weg. De kinderen snappen dat, en hebben gemerkt dat ik mee denk over alternatieven, dus dat gaat goed.

Tip 3: genoeg makkelijk materiaal

Niets zo frustrerend als een hut die bezwijkt onder het gewicht van een deken op het dak. Heel die constructie weer opnieuw… Dus heb je oud beddengoed, bewaar het. Fleecedekens zijn ook lekker licht, én goed wasbaar. Een oude slaapzak is een perfecte deken voor op de grond.

Een springtouw werkt niet als touw om te spannen voor een tentdak of om stokken bij elkaar te binden: het rekt hartstikke uit. Maar een waslijn gaat goed. Wasknijpers doen het prima om doeken vast te zetten, zeker als die niet te zwaar zijn. En bamboestokken zijn fijner als nok van een tent dan zwaardere houten latten: als je een bamboestok op je hoofd krijgt is dat vervelend, maar met een 5 bij 5 balkje is het méér dan vervelend. Dus denk even met je kinderen mee wat wel en niet mag en kan!

En misschien mag je daarna wel even zelf mee in de hut!