Werkvormen voor meer en betere ideeën

Muur vol kleurige post-it's met daarop "IDEE", "IDEEETJE" of een getekend gloeilampje. Foto gemaakt door Karin den Boer.Een brainstorm draait om het bedenken van ideeën. Maar nadat dat gelukt is, moet er nog wat mee gebeuren: zonder te kiezen eindigt de brainstorm met meer resultaten dan je kunt uitwerken. Daarom hier alle werkvormen voor de opbouw van een brainstormsessie, voor het genereren van ideeën en voor de selectie ervan.

Kijk ook bij de algemene tips voor het ontwerpen en leiden van bijeenkomsten!

Ontwerp je brainstormsessie

(Overweeg een facilitator in te schakelen

Begin bij het begin: de juiste vraag

Bedenk ideeën

Selecteer ideeën

Meer werkvormen voor brainstorms vind je hier:

Krijg je de puzzel niet zoals je ‘m hebben wilt? Ik help je graag.

Sites met geschikte methoden

  • De database van de IAF, de international Association of Facilitators
  • Forth Innovation: allerlei werkvormen en tools die horen bij de Forth / Voort innovatie methode, maar die vaak ook los goed te gebruiken zijn
  • Creatiefdenken.com: vele werkvormen, maar de uitleg is beperkt. Dus meer om je op ideeën te brengen dan dat je er meteen mee aan de slag kan. Wel handige zoekfunctie: sorteren op o.a. fase creatief proces, tijdsduur, plezier(!).
  • De GPS-brainstormkit van Flanders DC is een goed uitgewerkte, kant-en-klare methode

Boeken vol werkvormen

  • “Het groot werkvormenboek; dé inspiratiebron voor resultaatgerichte trainingen, vergaderingen en andere bijeenkomsten” door Angela Papas-Talen en Sasja Dirkse-Hulscher is een heel fijn boek: goede uitleg, maar ook hele handige overzichten om te vinden wat je zoekt. Eind 2017 verschijnt deel 2.
  • Over creativiteit: “Creativiteit Hoe?Zo!” van Igor Byttebier
  • Over brainstormen: Brainstormen met resultaat, door Wichert van Engelen. Een boek vol handige werkvormen. Vergelijkbaar (iets meer werkvormen, iets minder achtergrond): “60 werkvormen voor creatieve sessies; een schatkist vol ideeën voor bijeenkomsten met resultaat” door Josine Gouwens en Rozemarijn Dols.