Soft skills voor harde resultaten

Werkzaamheden in de bouw, copyright foto: Burcin TuncerLaatst sprak ik Jacqueline De Nood-Paree, ook wel bekend als De TeamEngineer. We hadden het over ons werk, specifiek: over hoe bijzonder het is te werken met groepen technici. Zij doet dit vanuit haar achtergrond in de arbeids- en organisatiepsychologie, ik vanuit mijn achtergrond als ingenieur. Ik richt me op laten we zeggen de “harde” resultaten:  nieuwe producten, verbeteringen in het fabricageproces, visievorming enzovoorts. Zij richt zich eerder op de “zachte” kant: communicatie, werkplezier, vertrouwen. Het verschil kon haast niet groter zijn, lijkt het wel.

Harde resultaten versus soft skills?

Maar dat is natuurlijk niet zo. Want hoewel zij zich op andere resultaten richt dan ik, zijn de dingen waar zij zich mee bezig houdt ook voor mijn werk belangrijk. Immers: die “harde” resultaten kan ik alleen bereiken met een groep die mee kan werken. En een groep die onderling ruzie heeft, slecht communiceert, elkaar niet vertrouwt of last heeft van stress vanwege een reorganisatie kan niet lekker werken. Dus controleer ik vooraf zo goed mogelijk of er geen problemen zijn die eerst aangepakt moeten worden.

Daarnaast schep ik een sfeer waarin de deelnemers lekker kunnen samenwerken, ze zich veilig voelen om iets in te brengen en buiten hun comfortzone durven te kijken. Dat is immers wat je nodig hebt voor innovatie en verandering: dat mensen verder durven kijken dan waar ze vertrouwd mee zijn, op een prettige, veilige manier. Terug kan altijd nog, en ik wil dat ze dat ook zo ervaren. Dus help ik een veilige sfeer te bouwen. En wordt er gelachen en gerelativeerd.

Storing heeft voorrang

Onder trainers en facilitators geldt het spreekwoord “storing heeft voorrang”. Als een bijeenkomst wordt verstoord doordat iemand emotioneel wordt of door een hoog oplopend meningsverschil, dan moet je daar wat mee. Blijkbaar zit het zo hoog dat het het werken belemmert, dus ook al heeft het niets te maken met het doel van de bijeenkomst: je zult ermee aan de slag moeten. (Tips daarvoor vind je bijvoorbeeld in het stukje Klooiers willen iets zeggen. Ook handig, maar meer preventief: Omgaan met verschillen in een groep.)

Het spreekwoord “Storing heeft voorrang” is er niet voor niets: je hebt die veilige sfeer, waarin mensen in goed vertrouwen kunnen samenwerken, keihard nodig. Wil je harde resultaten, zet dan je soft skills in! (Wil je leren hoe? Vraag het Jacqueline, De TeamEngineer!)

Liefs ♥

Femke

😉