Ben jij een facilitator?

Multiple choice test antwoorden, foto door David HartmanEen niet-wetenschappelijke test:

Beantwoord de volgende vragen:

  1. Noem je jezelf een facilitator, of staat het in je functieomschrijving?
  2. Heb je een dikke stift in je tas zitten, om als het nodig is steekwoorden nop een flipover te kunnen schrijven of er mindmaps op te kunnen tekenen?
  3. Zeg je dingen als: “Ik denk dat er nu twee dingen door elkaar lopen, ik stel voor éérst hier een besluit over te nemen en daarna pas over het andere onderwerp.”?
  4. Ben jij degene die anderen probeert te verleiden de zaken vanuit een nieuwe invalshoek te bekijken?
  5. Gebruik je significant meer post-its dan de mensen in je omgeving?
  6. Overkomt het je regelmatig dat je een discussie aanhoort en dat je denkt: “ja maar, eigenlijk zijn jullie het gewoon eens, behalve op één klein puntje” of “houd die discussie nou eens zuiver, als je er alles bij blijft slepen kom je er nooit uit”?
  7. Heb je een voorliefde voor het gebruik van metaforen, beelden, vergelijkingen enzovoorts om zaken te verhelderen?
  8. Ben je een taalpurist (ook wel bekend als komma****er)? Vind je het belangrijk hóé dingen gezegd worden, omdat elk woord weer een andere lading of betekenis heeft? Schrap je alle ballast uit teksten, en had “Jip-en-Janneke-taal” door jou uitgevonden kunnen worden?
  9. Verzamel je, als je meedoet aan een workshop of training, werkvormen zoals brainstormmethoden, energizers, besluitvormingsprocessen en gespreksvormen, om zelf bij een volgende bijeenkomst te kunnen gebruiken?
  10. Heb je de neiging om dingen uit te tekenen, in cartoons, grafieken of schema’s? Gebruik je pijltjes, smileys en plusjes en minnetjes in gewone teksten omdat volgens jou één beeld meer zegt dan duizend woorden? Voor de Word-gebruikers: is “SmartArt” je beste vriend?

Veel ja’s? Redelijke kans dat er een facilitator in je schuilt.

Een facilitator maakt processen in groepen makkelijker. En om dat te bereiken is een facilitator erop gebrand de communicatie zuiver te houden: één onderwerp tegelijk, hebben we allemaal hetzelfde beeld voor ogen, snapt iedereen het?

Een facilitator bekijkt en beluistert een bijeenkomst op meerdere niveaus tegelijk: hij of zij houdt het inhoudelijke proces in de gaten (gaan we de goede kant op? welke nieuwe punten komen nu naar boven?), de logistiek (zijn we op tijd? hebben we een pauze nodig?) en het proces in de groep (doet iedereen mee of haakt iemand af? komt iedereen aan bod?). Bovendien houdt de facilitator in de gaten welke stappen gezet zijn en nog moeten worden gezet, en of elke losse stap de groep bij het einddoel brengt.

Een facilitator helpt het proces vooruit. Vaak door de communicatie te ondersteunen (schema’s, metaforen!) en te structureren (werkvormen). Maar soms is er meer nodig, bijvoorbeeld nieuwe ideeën, of nieuwe beelden om iets bespreekbaar te maken. Daarom is de gemiddelde facilitator óók iemand met een stel boeken over werkvormen in de kast, en een grote belangstelling voor hoe anderen een bijeenkomst aanpakken.

Herken je jezelf hierin, en wil je je als facilitator (verder) ontwikkelen? Mail me je vragen, ik geef je tips!

P.S. Ben je geen facilitator maar zoek je er juist één? Zo herken je een goede.