De koffer van de facilitator

Wat heeft een facilitator allemaal in zijn bagage zitten? Ik neem het een keer heel letterlijk, en laat je zien wat ik in mijn koffertje heb zitten als ik een workshop ga doen. Ik moet er bij vertellen dat wat ik nu laat zien een beetje de basis is, maar dat ik er van alles bij kiep als de workshop daar om vraagt. Maar heb ik geen idee, dan gaat ongeveer dit mee. Ik hoop dat dit je inspireert: met hele gewone materialen (en een paar rare) kun je bijna alle vraagstukken aan!

De koffer van de facilitator: aluminium koffertje met wat ik gebruik bij het faciliteren van workshopsDe koffer zelf kreeg ik ooit van Peter van Dijk van de HZ University of Applied Sciences. Bij de bouwmarkt heb je vergelijkbare koffers. Er zit een draagband aan, maar het blijft een lomp ding.

Maar hándig: kijk wat er in past!
De inhoud van de koffer: spullen voor de facilitatorWat in de koffer van de facilitator zit, uitgestald er omheen

Ik geef je een rondleiding:

Scharen, plakband, mesje, lijmstiftKnippen en plakken! Om bijvoorbeeld papieren kleiner te maken, dingen op elkaar te plakken, en instant-modelbouw. M’n nietmachine staat er niet bij, maar die is ook reuzehandig, om papieren op de juiste volgorde aan elkaar te kunnen nieten achteraf.

 

 

Post-its en kaartjes met en zonder lijntjes

Post-its en kaartjes. Omdat ik vaak mensen ideeën of informatie laat ordenen zijn die soms handiger dan alles op een whiteboard of flipover schrijven. De kaartjes gebruik ik ook bij presentaties die langer duren dan een paar minuten. Post-its zijn er van allerlei merken, van de echte lijkt de lijm minder snel uit te drogen. Ik vond laatst een stapeltje van een paar jaar geleden van een ander merk en die fladderden zo van de muur.

 

Merkstiften en whiteboardmarkers

Stiften. Op de foto boven zie je dat ik twee vakjes heb: één voor de whiteboardmarkers en éénvoor de merkstiften. Da’s om ze niet door elkaar te halen, de schrik van elke gebouwenbeheerder. Ik vind het fijn om meerdere kleuren te hebben, zodat ik ze ook kan gebruiken om woorden te benadrukken of tekeningen en schema’s te maken.

 

 

Waslijn, afplaktape, paperclips, klemmen

Spul om dingen op te hangen. Dat blauwe is een waslijn, voor als er niet op de muur geplakt kan worden. Links een doosje paperclips, rechts een stel stevige klemmen. Die rol is afplaktape, zodat wat ik ophang ook weer loskomt. Ik ben er voorzichtig mee, en heb gemerkt dat het ene merk wat subtieler loslaat dan het andere, maar het is superhandig om alles wat tijdens een workshop ontstaat in het zicht te houden.

 

 

 

Prikkelvoorwerpen: een plastic diamant, een zakmes, een gooizakje, clownsneus, pion en dobbelsteen

De categorie rariteiten! Voorwerpen als prikkel om op ideeën te komen. Maar er kan meer mee:

  • Dat driehoekige ding onderaan is een pittenzakje om mee over te gooien.
  • Een dobbelsteen kun je gebruiken om keuzes te maken, als het willekeurig moet zijn.
  • Die pion is te gebruiken om te praten over “waar sta je” of “waar staan we”.

M’n jongleerballetje was even kwijt, maar dat hoort hier natuurlijk ook bij!

Achter het gebobbelde schuimrubber in de koffer is ruimte voor platte dingen. Daar zit:

A4 en A3 papier en klembord

Papier. A3, omdat dat zo lekker is als er getekend moet worden. A4 voor schrijfwerk. En een klembord, om mijn eigen papieren bij de hand te kunnen houden. Ik klem er bijvoorbeeld het workshop-schema op. (meer daarover in dit stuk.)

Verder gebruik ik graag whiteboards. Is er niet genoeg whiteboard voorhanden dan is een flipover fijn. Ik heb ook een soort oprolbaar whiteboard dat statisch aan de muur plakt, fijn, maar door de scheurrandjes tussen de vellen ook een beetje oppassen voor de muren.

 

Envelop en verpakkingen met ronde stickertjesEen envelop vol kleine (en grotere) ronde stickertjes. Ik haal ze bij de Bruna. Die zijn handig om mensen ideeën te laten kiezen: bijvoorbeeld “plak een rode sticker bij wat volgens jou nu moet worden uitgevoerd, en een groene bij ideeën die je graag nader wilt onderzoeken”. Voordeel van stickers boven stippen zetten met een stift is dat iedereen dezelfde heeft en vooral: het drukt niet door.

 

 

Wat niet in de koffer zit, maar zéker mee gaat: mijn telefoon. Om foto’s te kunnen nemen van volgeschreven flipovervellen of whiteboards. Veel handiger dan al dat papier mee naar huis zeulen! Verder zitten er visitekaartjes in de koffer, je weet nooit hè, en soms mijn agenda (dat bruine ding).

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van deze rondleiding. Ik wens u een prettig verblijf. En veel inspiratie!