Ontwerp je eigen brainstorm!

Pen op agenda vol aantekeningen, klaar om te plannen en actie te ondernemen. Copyright Flaviu LupoianEen brainstormsessie bedenken is op zich niet moeilijk. Moeilijk is om maatwerk te leveren, en om de sessie zo te leiden dat hij optimaal uit de verf komt. Voor die laatste twee is ervaring nodig, en om ervaring op te doen bestaat maar één manier: aan de slag dus! Ontwerp zelf een brainstorm.

Vooraf check je wat je ook weer precies wilt bereiken en waarom. Dat kan je enorm veel moeite besparen!

Je gaat brainstormen omdat je ideeën nodig hebt, of omdat iemand anders ze nodig heeft. Er zijn heel veel manieren om aan (meer) ideeën te komen, dus dat gaat wel lukken. Het is ook wel handig om aan het eind van je brainstorm al wat keuzes te hebben gemaakt uit al die ideeën. Ook daar zijn weer technieken voor. Dat is dus de kern van je brainstorm: ideeën verzinnen – ideeën selecteren. Voor manieren om ideeën te verzinnen en te selecteren kijk je bijvoorbeeld hier.

De kern:

Ideeën verzinnen

Ideeën selecteren

Voordat je gaat brainstormen, is het handig als de groep (of jijzelf) het eens is over het vraagstuk. Dus begin je met wat uitleg, en een verkenning, en het (her-)formuleren van het vraagstuk. (Zie daarvoor de methoden je vraag helder te krijgen.) Appeltje eitje.

Maar dan is nog niet iedereen lekker in brainstormmodus, dus iets van een opwarmer of energizer is prettig: een spelletje waardoor iedereen lekker ontspannen en actief is. Daar zijn er héél veel van, boeken en sites vol. Geen zin om te zoeken? Bedenk dan welk spelletje je kent dat snel en makkelijk te doen is, en dat acceptabel is voor jouw groep. (Hints? Wie ben ik? Voetje van de vloer?)

Dus dan hebben we nu:

Uitleg vraagstuk

Vraag helder krijgen

Opwarmer

Ideeën verzinnen

Ideeën selecteren

En dan kan iedereen naar huis.

Misschien is dat een wat abrupte overgang, denk je niet? Daar moeten we nog wat aan doen. Misschien kun je de gekozen ideeën (laten) presenteren? Dat geeft een goed gevoel: dat heb je al bereikt! (Een leuke manier om te presenteren is met behulp van PMI, kijk hier even.)  En, wat altijd wel tof is voor de deelnemers, vertel even wat er na de brainstorm met de resultaten gebeurt. En tot slot: mensen vinden het leuk om wat na te praten, dus je kunt ze aan het einde laten vertellen wat ze ervan vonden. Omdat de mensen intussen wel moe zullen zijn maak je dat niet te lang, vraag ze bijvoorbeeld naar drie woorden die de sessie omschrijven, of een spreekwoord. Klinkt dat goed? Dan is dit je plan:

Uitleg vraagstuk

Doel helder krijgen

Opwarmer

Ideeën verzinnen

Ideeën selecteren

Presentatie ideeën

Vervolg toelichten

Evaluatie

Nou, dat is het. Een eenvoudige brainstormsessie voor een groep tot een man of tien. Dit kost je ongeveer een uur of drie.

Succes!

PS Kijk hier voor tips  om de puntjes op de i te zetten.