Kies eens een groep bij je doel!

Lego groepje mensen copyright santiago cornejoEen doordenker. Stel, je wilt met een groep(je) mensen een vraagstuk aanpakken. Heel kort samengevat heb je dan drie dingen nodig, los van de logistiek eromheen:

  1. je doel: welk vraagstuk pak je aan, en wat voor oplossing zoek je?
  2. een groep(je) mensen
  3. een vorm waarin je de mensen gaat laten meedenken, bijvoorbeeld een vergadering, brainstorm, indaba (oud Zoeloegebruik, ingezet tijdens de klimaattop in 2015), duel…

Vaak ga je in die volgorde aan het werk: het doel, de mensen, de vorm. Of misschien ook de mensen, het doel, de vorm. Maar wat als je de mensen eens wat later uitkiest? Als je eerst kijkt welk doel je wilt behalen, dan hoe je dat het beste kunt doen, en daar dan je groep(je) mensen op uitkiest?

Dan…

  • laat je dat de dames van de kantine meedenken over het bevorderen van sociale contacten in het bedrijf, zij weten immers dat met de oude tafels mensen veel vaker bij elkaar gingen zitten dan nu.
  • kies je misschien wel meerdere groepjes als je wilt weten hoe het nieuwe speeltoestel op school wordt ervaren: de onderwijzers, de kinderen, de ouders.
  • laat je de technici aan de kok uitleggen hoe hun processen werken, om ze te dwingen uit hun ivoren toren van kennis te komen.
  • heb je veel minder mensen nodig op een doordeweekse vergadering, maar veel meer mensen voor besluiten over grote dingen die de hele organisatie aangaan. (En dan neem je die misschien niet op een vergadering, maar met een indaba.)
  • word je nooit meer uitgenodigd “omdat je nu eenmaal in een groepje zit”, maar alleen omdat ze jou er echt bij willen hebben!

Succes!