Tea Topics

PickwickBetreft: evaluatie Tea Topics

Beste firma Pickwick,

Even over uw Tea Topics. Een leuk idee, die vragen op de theelabels. Maar, beste firma Pickwick, volgens mij ging er iets mis bij de selectie. Ik vermoed dat de Tea Topics bedoeld zijn om een gesprek mee te beginnen. Dat zal wel lukken, lijkt me. Alleen, heeft u weleens nagedacht over wat voor soort gesprek dat zou moeten zijn? Een gesprek over alle ellende in het leven of het opbiechten van genante blunders lijkt me niet de bedoeling. Toch? Of is het een soort Truth-or-Dare spelletje?

Drie voorbeelden:

  • “Wie heb je het laatst gebeld?” Nou, mijn vader, in verband met de sterfdag van mijn moeder. Tja, niet echt opbeurend hè? Bellen doen mensen onder leuke omstandigheden, maar ook regelmatig voor minder leuke dingen: de huisarts, later thuis uit het werk, lekkage.
  • “Wat is je minst favoriete baan die je ooit hebt gehad?” “Bwoehoehoehoeoe…. Déze…..(snik)”. Ook een leuke voor op het werk. (En een tenenkrommende formulering. Een gespreksonderwerp op zich.)
  • “Waar heb je spijt van?” Wilt u écht dat mensen daaraan denken bij het drinken van uw thee? Kleine dingen, OK: paarse gordijnen, modemissers, dure miskopen. Maar een huwelijk/abortus/verbroken vriendschap/verstoten kleinkind?

Ik juich de participatiegedachte toe, leuk, dat iedereen zijn vraag kon inzenden. Maar iets meer selectie zou de Tea Topics goed doen. Iets meer redactie trouwens ook.

Als facilitator gebruik ik soortgelijke vragen als de Tea Topics in mijn werk. (In feite zijn het conversation starters.) Een goede conversation starter is afgestemd op de bijeenkomst: een zakelijk etentje met mensen die je niet kent heeft wat lichtere, luchtiger vragen nodig dan een familiebijeenkomst waarin je allemaal wat meer over elkaar te weten wilt komen. De Tea Topics hebben het wat dat betreft lastig: ze zouden volgens mij geschikt moeten zijn voor elke situatie waarin iemand Pickwickthee drinkt. Dat zijn er nogal wat!

  • Wat maakt een vraag geschikt voor alle momenten dat mensen Pickwickthee drinken? Dat is niet zo moeilijk: niet te confronterend, luchtig, liefst vrolijk, niet te moeilijk.
  • Wat maakt een vraag geschikt om als startpunt van een leuk gesprek te dienen? Persoonlijk, open, uitnodigend, prikkelend, niet al te feitelijk.

Daar zit dus een spanningsveld in: in een goed gesprek leer je iets nieuws over je gesprekspartner (of over jezelf), maar de vragen mogen niet te confronterend zijn. Ik stel voor bij de beoordeling van de Tea Topics voortaan deze controlevraag te gebruiken: “Kun je, als iemand deze vraag stelt, een situatie bedenken waarin de ander boos wordt, aan iets naars moet denken of zich geroepen voelt té persoonlijke dingen te vertellen?” Zoja: dan is de vraag niet geschikt als Tea Topic. Een conversation starter mag wat mij betreft mensen niet in verlegenheid brengen of tot negatieve gevoelens leiden. “Ja maar, je hóeft ze toch niet te beantwoorden?” Nee hoor, natuurlijk niet. Maar u wilt wel thee blijven verkopen, en niet bekend staan als “die firma met de thee met de nare vragen eraan”. Dus gewoon vermijden, dat soort vragen.

En natuurlijk kun je nooit helemaal uitsluiten dat iemand op de ultieme conversation starter “wat zou je meenemen naar een onbewoond eiland” (eventueel: welk boek, welke muziek enz.) nare herinneringen heeft aan de tijd dat die persoon, gestrand tijdens een solo-zeilrace om de wereld, op een onbewoond eiland zat, wachtend op redding. Maar dat is een héle zeldzame uitzondering.

Dus, beste mensen van Pickwick, mochten jullie nóg eens Tea Topics gaan verzamelen, iets kritischer graag! Dan kijk ik weer uit naar wat er aan mijn kopje bungelt.

Komen jullie er niet uit, dan stel ik me bij deze ter beschikking als Tea Topics-tester. Graag vastmaken aan de Ceylon-thee.

Met vriendelijke groeten,

Femke IJsseldijk