Wat doe je op een feest?

Accessoires voor een nieuwjaarsfeest. Copyright foto: Shondra HullNa de tien tips voor het organiseren van een geslaagd feest, nog even door op het feestthema, ik ben immers overmorgen jarig. Hier wat tips voor activiteiten, geschikt voor meerdere soorten feesten.

Een verrassende kennismaking: “Zoek iemand die…”

Je kunt als je mensen wilt laten kennismaken natuurlijk putten uit het arsenaal klassieke kennismakingsspelletjes voor groepen. Maar die zijn niet allemaal zo feestelijk! Deze is wel leuk voor een feestje: “zoek iemand die…”. De aanwezigen krijgen een vel papier met daarop weetjes over mensen die op het feest zijn: speelt piano, verzamelt postzegels, houdt van houthakken, hoort maar met één oor… Nu gaat iedereen op zoek: wie is toch die man of vrouw die graag hout hakt? Sommige hobbies hebben natuurlijk meerdere beoefenaars, dat is geen probleem. Ook maakt het niet zoveel uit als de lijst niet klopt met wie er zijn, het gaat niet om het afwerken van de lijst maar om het breken van het ijs, en dat lukt ook als de lijst niet vol komt.

Het vergt wel voorbereiding: je moet je gasten vooraf vragen iets over zichzelf te vertellen. Liefst iets dat de rest nog niet weet, maar wel mag weten. Die eigenschappen zet je onder elkaar op papier, al dan niet met een plaatje erbij.

Hij is geschikt voor alle leeftijden, mijn dochters kleuterklas doet ’t (“zoek iemand die dit weekeinde frietjes heeft gegeten”) maar ik heb ‘m ook al verschillende keren met volwassenen meegemaakt.

Iets om over te praten

Niemand ziet ernaar uit een hele middag of avond op een stoel te zitten en te praten over “hoe is het toch met die-en-die”. Dus: doe er wat aan! Naast gemeenschappelijke kennissen (hoe ken jij de gastvrouw?) praten mensen over dat wat ze op dat moment meemaken: lekker eten, rotweer, interessant schilderij. Maak het ze makkelijk: leg wat boeken in het zicht of zet wat foto’s neer, of zorg voor kunstvoorwerpen, een bijzondere bos bloemen of een interessante versiering. Vergezocht? Tja, ik zou niet ineens een haakse slijper laten rondslingeren als conversation piece, maar tactisch wat van die houten puzzeltjes die zo moeilijk te maken zijn laten slingeren kan je mooi redden uit een saai gesprek!

Je kunt ook conversation starters gebruiken, van die vragen waar mensen leuk over na kunnen denken. (Denk aan wat Pickwick aan de thee heeft hangen, maar dan beter.) Bijvoorbeeld deze: Conversation starter Nieuwe Muze.

Changez!

Waar het bij dansles heel gebruikelijk is af en toe met een andere partner te dansen, is het op veel diners toch vooral praten met wie er toevallig naast je zit. En als je pech hebt zit je aan het einde van de tafel, terwijl de persoon naast je heel beleefd de aandacht verdeelt tussen jou en de mensen aan de andere kant. Dus liever lopen af en toe! Maar hoe regel je dat, zonder al te veel gedoe?

  • Vertel vooraf dat je mensen gaat laten wisselen
  • Bedenk even hoe je het gaat doen voordat je roept dat mensen moeten gaan lopen. Voorkom dat je zegt: “ga nu ergens anders zitten” en dat dan iedereen moet gaan zoeken, en dan in dezelfde groepjes als vóór het rondlopen terechtkomt.
  • Zeg even wat ze wel of niet moeten meenemen.

Álles proberen

Leuk om mensen in beweging te houden: verschillende kleine hapjes of kleine activiteiten. Daarmee nodig je mensen uit steeds iets anders te proberen, met als bij-effect dat mensen rondlopen, ervaringen opdoen waar ze weer over kunnen praten en steeds nieuwe mensen ontmoeten of tegenkomen. Geschikte activiteiten zijn bijvoorbeeld een proeverij(tje), mooie wensen opschrijven en ophangen (zoals in de kerstboom!), oud-hollandse spelletjes (zoals sjoelen, blikgooien) die je snel snapt en ook kort kunt spelen, en wat moderner: photo props waarmee je grappige foto’s kunt maken. (Google op “photo props maken” voor ideeën.)

Spelletjes

Niet voor elk gezelschap, maar als de gelegenheid zich ervoor leent: er zijn redelijk wat spellen die met een groter gezelschap te spelen zijn. Leuk is als het niet verplicht is, dus als je ook even kunt meedoen en dan weer kunt afhaken.

Bijvoorbeeld:

  • Party&Co, Pictionary (zorg wel voor een schrijfbord zodat iedereen het kan zien) of Hints (charades in het engels)
  • Thirty seconds, Triviant
  • Weerwolven en vergelijkbare “wie heeft het gedaan” spellen
  • Rory’s Story Cubes (om verhalen te verzinnen)

Ik wens je alvast veel voorpret voor gezellige feestdagen!