Creatief werk zoeken

Klavertje vier op jeansstof, copyright foto agzuIk beken: ik zoek werk. Liefst deeltijd, om ernaast losse projecten en klussen te blijven doen, maar voor een PhD in creatief denken in het onderwijs maak ik met liefde een uitzondering. (Meer over mijn zoektocht op mijn andere site: www.femkeijsseldijk.nl.)

Maar goed, al zoekende ontdekte ik dat ik het verkeerd deed: ik hield nauwlettend alle vacatures in de gaten, maar er kwam zelden iets passends langs. Toen las ik ook nog dat ongeveer één op de vijf vacatures wordt vervuld via social media, en ongeveer éénderde via relaties en eigen personeel (cijfers UWV, Vacatures in Nederland 2015). Samen dus de helft van de banen! Tja, wachten tot de ideale vacature vanzelf langskwam was dus niet de beste tactiek.

Wat ik nu wel doe? Ik heb een CV-website, en ik heb een oproepje voor op social media. Ik leg het fenomeen CV-website even uit, voor wie er ook mee aan de slag wil.

CV-website

Misschien heb je ze al langs zien komen in je timeline: mensen die met een website de aandacht trekken van potentiële werkgevers. Vroeger was dat iets dat alleen websitebouwers deden, tegenwoordig is het voor steeds meer mensen een slimme manier om op te vallen en meer van zichzelf te laten zien.

Waarom is een CV-website een goed idee? Zoals ik net al schreef wordt steeds minder werk vergeven via “gewone” vacatures. Meer dan de helft van de banen wordt “via-via” vervuld. Op social media en in het via-via-circuit is een linkje delen zo gebeurd, terwijl bijna niemand “even” een heel CV zal doorsturen.

Daarnaast hebben werkgevers het in sommige branches voor het uitkiezen. Als er meerdere kandidaten zijn met vergelijkbare opleiding en ervaring, geeft hun persoonlijkheid de doorslag. Zeker voor nieuwe functies waar nog geen opleiding voor bestaat. Het gaat er dan om wie je bent en hoe je in het leven staat. Dat zie je niet af aan een stel opsommingen, maar wel aan een persoonlijke website! Kijk maar eens naar deze voorbeelden:

  • Ad, zocht een baan maar kwam door zijn leeftijd niet verder, met zijn site vond hij in twee weken werk (november 2016). De site werd flink gedeeld op social media en lag regelmatig plat. adismeerdaneengetal.nl
  • Niek was in 2013 populair in de media, maar deed er wel langer over dan Ad, een maand of vijf. Leuk aan zijn site was de gedurfde “kansloos op de bank”-foto, met blik bier: www.helpniekuitdeww.nl.
  • Eline wilde aan de slag in PR, dus zij bouwde een mediacampagne rond haar CV-website elinezoektwerk.nl. Let op haar mooie perspagina en professionele foto’s! Geslaagd binnen 75 dagen.

Ikzelf wil in 2017 parttime aan de slag als onderzoeker, docent of facilitator op het gebied van creativiteit, onderwijs, techniek, ontwerpen, marketing en/of duurzaamheid in Zeeland e.o.. Mijn site is www.femkeijsseldijk.nl.

Duim je voor me? Als je iets voor me weet hoor ik het natuurlijk graag, ik bak een niet-te-versmaden chocoladetaart voor de tip die me werk oplevert!

Wil je zelf ook zo’n CV-website maken? Hier heb ik wat tips op een rijtje gezet.