Vakantie en creativiteit

Vakantie, een bevrijding!Als je op reis gaat neem je jezelf mee, inclusief al je problemen. Seneca zei het al. Je wordt geen ander mens door ergens anders heen te gaan: ben je thuis gestresst, dan zul je dat op vakantie ook zijn. (Tenzij je gestresst was vanwége de vakantie, natuurlijk.) Heb je thuis ruzie met je man, vrouw of kind, dan is dat onder de wuivende palmen niet ineens verdwenen. (Misschien zelfs integendeel: ben je op elkaar aangewezen dan worden sommige dingen uitvergroot. Lees voor meer hierover Libelle en/of Margriet.)

Vanuit het oogpunt van de creativiteit is op reis gaan echter wèl nuttig. Bijvoorbeeld hierom:

  • Je dagelijkse routines worden overhoop gegooid. Dat bevordert de creativiteit.
  • Al je zintuigen worden overspoeld met nieuwe indrukken. Dat kan voor nieuwe inzichten zorgen.
  • Door de (al dan niet fysieke) afstand kun je je dagelijks leven met een frisse blik bekijken. Doordat blijkt dat je normale dingen ook op een andere manier kunnen, houd je grote schoonmaak in je denkbeelden. Liftend met een rugzak waar alles in blijkt te passen wat je nodig hebt realiseer je je bijvoorbeeld dat je ook met een klein huis en weinig spullen heel gelukkig zou kunnen zijn.
  • Je ontmoet nieuwe mensen. In gesprek met iemand ga je als het ware op bezoek in de hersens van die persoon. Je eigen brein doet ideeën op: hé, zo kan het ook!
  • Je hebt vantevoren geen idee wat je zult missen. Mis je je vertrouwde ontbijt? Je werk? Of kom je juist terug en mis je het zorgeloze vakantiebestaan? Wat je mist zal wel belangrijk voor je zijn, een mooi inzicht!
  • En soms verveel je je, ook nuttig: zie dit stukje!

Dus ben je al terug? Tel je zegeningen. Mag je nog? Geniet extra! En voor de mensen die net als ik op “staycation” gaan: ook een goed, levendig geschreven boek kan je een andere wereld binnenslepen. Wil je het maximale uit de boeken halen? Hier een paar ideeën:

  • Verdiep je in een nieuw onderwerp, er gaat een wereld voor je open.
  • Lees iemand anders lievelingsboek. Dat is leuk om drie redenen: het levert leuke gesprekken op, je leest een goed boek  en je leert iets over de tipgever.
  • Probeer verbanden te leggen. Bijvoorbeeld tussen twee boeken met een vergelijkbaar  onderwerp, of tussen een boek en iets dat je doet. Daardoor neem je de informatie in het boek beter op: je brein kan het makkelijker terugvinden.

Geniet ervan!