Verveling

Waar krijg je de beste ideeën? Over het algemeen: niet achter de computer of terwijl je op inspiratie zit te wachten. Wel op de wc, onder de douche, tijdens het sporten, in de trein enzovoorts. Dat komt omdat er wat ontspanning nodig is om je onderbewuste de kans te geven de informatie die in je hoofd zit te combineren. Dat heet de incubatiefase. (Zie ook het creativity-lemma op wikipedia, de fases van Graham Wallas.)

Verveling voor kinderen en volwassenen

Er wordt voor gepleit kinderen zich vaker te laten vervelen. Worden ze creatief van. Wel opletten trouwens, mijn peuterzoon verzint manieren om bij gevaarlijke spullen te komen, ontdekt hoe hij de pot appelstroop wèl open krijgt of uit zijn creativiteit in paarse stift op de witte tafel.

En grote mensen dan? Die worden ook creatief als ze zich vervelen. Dus baal je als je reis vertraging oploopt deze zomer, sta je in de rij voor een attractie of bedenk je te laat dat je wèl een boek had moeten meenemen voor een dagje strand, realiseer je dan: “Eigenlijk ben ik heel nuttig bezig!”. Mits je natuurlijk nog wat onopgeloste vraagstukken in je achterhoofd hebt zitten.

Alternatieven voor verveling

En als je aan het werk gaat: het kan ook zonder vervelen! Zorg dat je af en toe iets anders doet dan normaal. Loop een blokje om, haal thee, verzin een boodschapje. Los van het feit dat de maximale spanningsboog zo’n drie kwartier is (daarna ben je hoe dan ook niet meer alert) zal je creativiteit er wel bij varen. En betrap je jezelf op doelloos internetten, wees dan niet te streng: je zit midden in een incubatiefase!

PS Die incubatiefase is heel ongrijpbaar. Dat maakt georganiseerd brainstormen lastig. De kans is groot dat er achteraf nog ideeën komen bovendrijven, en door afstand en de langere incubatiefase zijn dat vaak niet de slechtste. Was de brainstorm dan nutteloos? Nee: die gaf de aanzet, en veel extra informatie en input. Dat werkt langer door dan je denkt!