Blog: waarom niet?

Alles van waarde is weerloos op de Willem de Kooning Academie

Alles van waarde is weerloos – Lucebert*

Dat geldt zeker voor ideeën.

Misschien herken je dit: je hebt een idee, en je realiseert je meteen dat er nogal wat haken en ogen aan zitten. “Hè, wat lastig. Dat wordt ‘m niet,” denk je. Of je denkt: “Wat een raar idee, de mensen zullen wel denken”, of zoiets. Kortom, je bedenkt waarom je het maar niet moet gaan doen, maken, voorstellen enzovoorts. Dat is heel logisch, omdat uiteindelijk maar een klein percentage van de ideeën echt bruikbaar is. Dus als je je idee in de kiem smoort heb je de grootste kans dat je goed zit.

Deze redenering klopt als een zwerende vinger maar gelukkig zijn creativiteit en inspiratie geen kwestie van kansberekening. Wil je innoveren, sta je open voor nieuwe ervaringen, wil je desnoods “weer eens wat anders” (luister deze sketch van Brigitte Kaandorp!) dan zul je risico’s moeten nemen. En dat begint met een heel klein risico, namelijk dat het je een beetje tijd kost om over een idee na te denken dat uiteindelijk misschien niet het winnende concept blijkt te zijn. In plaats van dat je bedenkt waarom het niet kan, denk je “waarom niet?”. Wat zou er gebeuren als het idee werkelijkheid werd? Word je daar heel enthousiast van, doemen mooie vergezichten op, voel je je blij, zie je eventueel de goudstukken al door je geldpakhuis rollen: geef het een kans! Als je geen stappen durft te zetten kom je niet verder, dus probeer maar gewoon. Je kunt altijd nog omkeren.

Genialiteit is 1% inspiratie en 99% transpiratie – Thomas Edison **

* Zie voor een korte bespreking van het gedicht waar deze regel uit komt dit blog

** Meer geweldig leuke citaten over inspiratie vind je hier