Dobbelen?

Als ik mensen op nieuwe ideeën probeer te brengen is de spelletjekast en de voorraad speelgoed hier in huis een dankbare bron van hulpmiddelen. Neem bijvoorbeeld een dobbelsteen: ideaal als je het toeval wilt inschakelen! Ineens wordt het bedenken van ideeën een spelletje.

Bijvoorbeeld zo: Stel, je hebt een vraag die bestaat uit een aantal elementen. Je hebt bijvoorbeeld voor een feest een tijdstip nodig, een lokatie en een thema. Je kunt voor die dingen afzonderlijk makkelijk een aantal alternatieven verzinnen. Dat doe je, en je zorgt ervoor dat ze zo divers mogelijk zijn, en dat het veelvouden van 6 zijn. Je krijgt (met min of meer realistische opties) bijvoorbeeld:

Tijdstip Lokatie Thema
1 Ontbijt Kasteel Carnaval in Rio
2 Ochtendgloren Strand Zen
3 Namiddag Camping Recycling
4 Middernacht Op de Dam Ondersteboven
5 Diner A 58 Alice in Wonderland
6 De klok rond Hoog in de lucht Science Fiction

Nu dobbelen, eentje uit elke categorie: 4, 1, 5 bijvoorbeeld: middernacht, in een kasteel, met thema Alice in Wonderland. Die is niet zo moeilijk voor je te zien hè? 2, 4, 3 dan: bij het ochtendgloren, op de Dam, met als thema recycling: ik kan me voorstellen dat je samen met de gemeentereiniging koffiedrinkt en de handen uit de mouwen steekt, een weggeefwinkel-voor-een-dag runt en het ruilspel gaat spelen. Enzovoorts!

Je kunt dit doen als opwarmer, voordat je “serieus” aan de slag gaat, maar zoals je net zag ook al om bruikbare ideeën te verzinnen. Het is niet vreemd om daar nog een extra ideeënronde aan toe te voegen trouwens.

PS Mijn inspiratie voor deze werkvorm? Het goede oude advertentiespel. Heerlijk truttig vermaak. Wie ‘m een keertje wil lenen…