Bouw je wereld: een dag in een parallel universum

Een reportage vandaag, vanuit Goes. Daar was ik op Modelbouwshow.nl. Voor de kinderen zogenaamd, maar leuk dat ik het zelf vond! Ik ben vóór zelf dingen maken. Dus al bouw je een huis, een boot, een vliegtuig of een trein: ik denk dat je er een betere versie van jezelf van wordt.* Het thema van de modelbouwshow was “Bouw je wereld”. Nou, het was wel een bijzondere wereld! Ik heb genoten van alle subculturen: landbouwvoertuig-miniatuur-bouwers, legervoertuig-miniatuur-bestuurders (met camouflagebroek!), treinenthousiastelingen die álles van treinen verzamelen (inclusief een Donald Duck weekblad met een trein op de voorkant), de Lego-mensen die zakken vol ronde witte steentjes kochten: er ging een wereld voor me open.

En ik heb foto’s gemaakt, dus ik ga je wat bijzondere dingen laten zien:

Bouw van een nieuw materiaal

Miniatuur van Natuur, Stefan van den Hurk
Miniatuur van Natuur, Stefan van den Hurk

Dit hier is een soort poppenhuis-interieur, gemaakt van natuurlijke materialen: hout, schors, wol, katoen, notendoppen als plantenbak. Fantastisch, omdat het daardoor geen interieur van een gewoon huis wordt, maar meteen een sprookjesachtige sfeer kreeg.

Nieuwe generatie aan het bouwen

Deze diertjes zijn gezaagd door de kleinkinderen van de maker van de tuinstoeltjes op de andere foto, als ik het goed begreep. Er zaten twee jongeren (neef en nicht) enthousiast te figuurzagen en te schuren, en ze deelden de beestjes uit aan de kinderen die langsliepen. Zo leuk om te zien!

Dat bouwen en maken is sowieso een familiedingetje. De meeste modelbouwers bleken mannen, maar er waren er behoorlijk veel die kinderen of kleinkinderen bij zich hadden. Ook zag ik enkele handwerkende dames achter de tafels zitten, lekker bordurend of knippend aan het werk terwijl hun man de beurs afschuimde voor nieuwe gadgets, tenminste, dat stelde ik me zo voor.Miniatuur houten tuinstoeltjes

 

 

 

Bouwplaat 2.0

Volledig van papier en karton gemaakte treinOnderdelen van de locomotief Bouwtekeningen van onderdelen van de locomotiefZwaar onder de indruk was ik van het werk van de bouwer van deze trein. Hij is volledig gemaakt van papier en karton! Da’s weer eens wat anders dan een “lijm de flapjes tegen elkaar”-bouwplaat… Wat een gepuzzel, om die onderdelen te bedenken, te maken en in elkaar te zetten! Respect!

Slim bouwen

Modelbouwtrein wachttorenDit hier is een flinke lengte aan modelspoorrails, opgerold tot een soort parkeertoren. Daardoor kon de trotse bezitter van deze modelspoorbaan met acht treinen rijden, waar hij anders met vier zijn baan al wel vol zou hebben. Van de bouwer van deze mooie constructie mocht ik meekijken bij de aansturing van zijn spoor. Dat gaat dus net als in het groot met baanvakken, waar de trein dan toestemming voor moet vragen. Wist ik niet.

Hier zie je een “behind the scene” opname van een indrukwekkend tafereel, zie de video hieronder. Een polderlandschap, met een spoor, een weg en een vaart. Alle details kloppen: auto’s wijken uit als ze elkaar moeten passeren, er komt een vliegtuig over (met geluid), de boot legt aan bij de steiger…

Op de foto zie je hoe het er buiten beeld aan toe gaat: onderaan rijdt een trein zo het beeld weer in, het blauwe ding is een auto die zo de snelweg weer op gaat. Let ook op de versteviging van het decor, gemaakt van een pizzadoos!

Bouw met Lego

Aandenkens in Lego van de beursen waar deze bouwers al hebben gestaan met hun installatieHier zie je waar de bouwers van de installatie waar ik zo een foto van laat zien allemaal zijn geweest met hun bouwwerk! De meeste standhouders hadden niet zo’n indrukwekkend lange lijst als deze heren. Ik moet bekennen dat ik ze al vaker tegen was gekomen, Lego is hier thuis nogal een dingetje…

Deel van de Great Ball Contraption in GoesHet bouwwerk waar het om gaat is de “Great Ball Contraption”, een installatie die balletjes vervoert door een aaneenschakeling van machines die de ballen omhoog brengen, sorteren, naar beneden laten rollen, en dat maal duizenden, in de rondte, meters lang. Ze staan er zelfs mee in het Guinness Book of Records! Fascinerend, zoals al die balletjes door die installatie bewegen en op zoveel verschillende manieren worden getransporteerd.

Bouw vol fantasie

Vriendelijke Meccano-meneer van vriendelijke meneerTot slot een prachtig bouwwerk van een bijzonder enthousiaste Vlaamse mijnheer. Wat er zo mooi aan is, zijn drie dingen:

  • De uitnodigende vorm: een gezicht met een pet op. Het is naar een ontwerp van zijn achternichtje, de tekening die met groen plakband op het gele vel achter het model is geplakt. Gezien de tekening moet ze een jaar of vijf zijn.
  • Dat er zoveel aan kan bewegen: we mochten er áán zitten (bijzonder!), en dan bewogen de oren, de wimpers, de lippen, de oren, en zelfs de pet ging omhoog.
  • De bouwer heeft zich niet beperkt tot één merk Meccano. Omdat hij op zoek was naar bepaalde vormen heeft hij Meccano en lookalikes uit verschillende landen gemengd. Dat is een doodzonde voor de puristen, maar hij had juist lol in het bouwen met verschillende merken. Hij vertelde dat hij in het onderwijs had gewerkt, en hij had dozen staan uit China en Rusland die daar in het onderwijs werden gebruikt.

Volgend jaar wil ik weer!

*Ik lees momenteel het “Maker Movement Manifesto” van Mark Hatch, hij ziet zo mogelijk nog meer voordelen van zelf dingen maken dan ik, maar het is dan ook een manifest. Een – op een goede manier – wat kritischer manifest vind je hier. Bij het opzoeken van het manifest vond ik toevallig deze site, over de rol van maken in het onderwijs. Helaas kon ik het manifest zelf niet meer online vinden, misschien omdat de zaak van Mark Hatch failliet is gegaan.