Voor alle leeftijden

Een paar jongedames en oudere dames zitten samen op een bankje. Copyright foto: Yarik MishinMijn persoonlijke thema van deze week: “voor alle leeftijden”. Heb je het weleens geprobeerd, een activiteit te verzinnen die voor heel jong tot oud interessant is? Ik herinner me een familiedag voor de leeftijd 8-88: dat werd een dag in de dierentuin, met eten achteraf. Erg geslaagd.

In een paar voorbeelden wil ik je laten zien hoe je een activiteit voor alle leeftijden kunt ontwerpen.

Shrek

Mijn vroegere buurjongetje van vier was gek van de film “Shrek“. Hij lag in een deuk voor de tv. Dat vonden wij dan weer leuk, maar daarnaast vonden we die film zelf óók leuk. Dreamworks is daar goed in: in hun films kun je meerdere lagen ontdekken. Naast de slapstickachtige humor die jonge kinderen aanspreekt (scheten laten in bad!), wat volwassen grapjes en toffe muziek kun je in “Shrek” een universeel thema vinden: jezelf zijn en erbij horen.

Speelgoed ontwerpen

Een student die ik begeleid ontwerpt een stuk elektronisch speelgoed. Hij begon met speelgoed waar hij heel veel in had gestopt: cijfers leren, vormen leren, kleuren leren, puzzelen… Gaandeweg heeft hij het speelgoed “uitgekleed”, en hoe simpeler het werd, hoe interessanter ik het vond. Waarom? Omdat door minder in te vullen, kinderen er méér mee zouden kunnen. Vaak zie je dan op de doos iets als “prikkelt de fantasie”, ja, dat ook. Maar bovendien is speelgoed dat niet teveel invult langer leuk.

Denk aan Kapla: dat zijn “gewoon” smalle plankjes waar je mee kunt bouwen. Maar juist omdat het zulk “saai” spul is is het voor alle leeftijden interessant: de jonkies kunnen er hele lange rails mee leggen, de groteren bouwen moeilijke bouwsels, en elk kind kan er precies mee doen wat hij wil én kan. (Ik weet uit ervaring: volwassenen ook.)

Strand

En ja, het strand… Ook daar jarenlang plezier: van megazandbak naar flirtterrein naar uitwaaigebied enzovoorts. Ook het strand heeft eindeloos veel te bieden, juist omdat er zo veel en tegelijk zo weinig gebeurt. En daarnaast is het lekker om buiten te zijn, kop in de wind: dat doet een mens goed.

Voor alle leeftijden = leeftijd onbekend

Uit deze voorbeelden blijkt dat de beste manier om iets voor alle leeftijden leuk te maken is om het leuk te maken ongeacht de leeftijd. Hoe doe je dat?

  • Drempelloos: zorg dat je niets hoeft te kunnen om mee te kunnen doen.
  • Blanco: maak zo min mogelijk keuzes, zo kunnen je deelnemers/gasten meer zelf doen en invullen.
  • Meerlaags: denk na over extra lagen en niveaus die je in je activiteit kunt aanbrengen. Een voorbeeld: koekhappen kun je heel makkelijk maken (ogen open, kort touwtje) maar ook behoorlijk moeilijk (met blinddoek, op je tenen, lang touw). Zo is het leuk voor meerdere leeftijden.
  • Zintuigen en prikkels: als je het voor elkaar krijgt meerdere zintuigen mee te laten doen of verschillende soorten prikkels in te bouwen wordt de activiteit rijker en daardoor interessanter. Vergelijk het met een maaltijd: een bord met eten in verschillende smaken, geuren, kleuren en texturen is uitnodigender om van te eten dan een maaltijdshake.

Ben benieuwd wat jij doet met een groep die uit veel verschillende leeftijden bestaat!