Extreem zoomen voor meer ideeën

Cameralens, copyright Brandon KeimDeze week iets luchtigs. Vorige week heb ik verschillende mogelijkheden besproken om te komen tot een goede uitgangsvraag voor een brainstorm. En deze week laat ik je zien dat het formuleren van overdreven vragen als vanzelf tot een nieuwe kijk op je vraag kan leiden!

Een techniek die ik vorige week besprak is die van het in- en uitzoomen op elementen uit je vraag. Had je bijvoorbeeld een vraag over hoe je iets kon doen voor een bepaalde doelgroep, dan kun je die doelgroep groter en kleiner maken, om te onderzoeken hoe groot hij ècht moet zijn.

Als je je uitgangsvraag helder hebt, bijvoorbeeld met behulp van deze techniek of één van de andere van vorige week, dan kun je deze techniek óók gebruiken voor een frisse blik. Alleen ga je nu niet op zoek naar precies het juiste niveau, je zoekt de extremen op. Dus in- en uitzoomen, maar dan extra ver. Groter denken kan helpen om je los te maken van alledaagse beperkingen, terwijl in extreem detail kijken het probleem juist extra concreet, invoelbaar en tastbaar maakt. Daarna ga je uiteraard weer terug naar je oorspronkelijke vraag om die wilde ideeën te beoordelen. Zo werkt het:

Voorbeeld: “Hoe werf ik Paashazen voor een daklozenfeest?” Werven in het extreme: hoe zorg ik dat ze met me willen trouwen, of juist in het klein: hoe zorg ik dat ze mijn kant opkijken? Paashazen: de enige echte vs. gewoon aardige kerels (m/v), daklozenfeest: het feest van het jaar voor wie er toe doet in de TV-wereld vs. een knus samenzijn met Henk en Alex van de daklozenkrant. Vanuit de antwoorden die je verzint op deze vragen die te ver zijn in- of uitgezoomd ga je vervolgens terug naar je uitgangsvraag. Hoe kun je de “absurde” of “niet-realistische” antwoorden gebruiken voor je echte scenario? Wat als…? Je zult zien dat de antwoorden op de “verkeerde” vraag   je allerlei nieuwe ideeën geven voor de echte!

Ook erg leuk, maar iets moeilijker en meliger, is de techniek van de absurde vragen! Ben benieuwd welke je het best bevalt.

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.