Maak het visueel

3D-pijlen
Copyright Thiago Miqueias

Gelukt! Mijn eerste echte en hopelijk voor de komende jaren enige onderzoeksvoorstel is de deur uit, en is tijdig aangekomen bij de instantie waarvan ik hoop dat zij het hele verhaal voor 70% gaan subsidiëren. Het heeft veel tijd gekost (zelfs een vaste blogdag overgeslagen!), maar wat was het leuk om te doen.

Waar ik veel aan heb gehad bij het schrijven van het voorstel: visueel maken van informatie. Niet blijven hangen in lappen tekst, nee: geeltjes en stift erbij, en tekenen maar. Het helpt verbanden en logica te doorzien. Daarom hieronder een enorm enthousiasmerend verhaal over hoe en waarom visueel maken werkt.

Op de website DrawToast is meer uitleg te vinden. Kijk vooral in de gallery voor alle mooie en soms ook grappige tekeningen.

Volgens mij is de visual die in de video hieronder getekend wordt één van de mooiste ooit:

PS En léés het boek waar dit over gaat: Where good ideas come from (“Goede ideeën, hoe kom je erop?”, slecht vertaalde titel!) door Steven Johnson. Echt leuk.

PS2: zelf visueel informatie overbrengen maar bang dat het niet professioneel is? Lees het werk van Dan Roam! (Ook in het Nederlands.)