Nerdy Christmas everybody! Creatief met Kerst

Stel, je hebt binnenkort een paar dagen vrij. Het is grijs weer, niks geen uitnodigend wit winterlandschap met een lekker zonnetje erboven. En stel hè, stel nou dat je die dagen niet vult met stressen over familiebezoek en diners en brunches (lees vooral ook deze column van Teun van de Keuken over het voorkomen van Kerststress!). Wat doe je dan? Mwah, bijslapen, inhaallezen, flauwe films kijken, Jan van Haasteren-puzzel… Of je pakt het iets ambitieuzer aan. Wat ideeën uit de ietwat nerdy hoek:

Klassieker 1: de Wetenschapsquiz

Voorheen op Kerstavond, dit jaar op derde Kerstdag: de uitzending van de Nationale Wetenschapsquiz. Dit jaar bijna ter ziele gegaan, maar opgestaan uit de bijna-dood met een nieuwe organisator. Altijd leuk. Je bent te laat voor het inzenden van vragen, maar meedoen tijdens de quiz kan nog… (En is het nerdy dat ik weet dat er altijd een vraag over champagne in zit en dat het handig is de wet van Archimedes paraat te hebben?)

Klassieker 2: de AIVD-Kerstpuzzel

Iets ambitieuzer: de AIVD-Kerstpuzzel! Nu ook in juniorversie, voor 10 t/m 15 jaar. Ik heb nog geen serieuze poging gewaagd, maar het is traditioneel moeilijk. Da’s het idee. Dus als je de Kerstpuzzels van de kranten te makkelijk vindt: probeer deze eens!

Of: een bijzonder geschiedenisboek

Stel, je wilt nog wat meer kennis in je hoofd stoppen. Historische feiten. Ik heb drie aanraders voor je. Wel bomvol feiten en feitjes, als je daar niet tegen kunt mag  je nu afhaken of toch maar fictie gaan lezen 😉 Maar onwijs interessant!

 • “Nobel streven” van Frits van Oostrom. Gaat over een edelman uit de middeleeuwen die tegenslag na tegenslag te verduren krijgt. Doordat zijn uitgangspositie nogal gunstig is (landgoederen en een titel) kan hij nogal wat lijden voordat het op is. Over het schaken van een vrouw uit een klooster, over werken als huurling en pelgrimages: als het een roman was zou je het niet geloven. Het boek heeft de Grote Geschiedenisprijs gewonnen, en terecht: interessant, goed geschreven en voorzien van uitleg over bronnen: echt erg goed.
 • “1491, De ontdekking van pre-Columbiaans Amerika” van Charles Mann. Columbus “ontdekte” Amerika in 1492, dit boek gaat over de cultuur en natuur in Amerika voordat Columbus Europa en Amerika met elkaar in contact bracht. Machtig interessant, omdat het beeld dat we tegenwoordig hebben van hoe Amerika er aan toe was, een leeg continent met her en der plukjes “wilden”, op zijn kop gezet wordt.
 • Het vervolg heet: “1493, Hoe de wereld zich ontwikkelde na de ontdekking van Amerika”. Doordat Europa en Amerika met elkaar in contact kwamen, ontstond een wereld die verbonden was: mensen, spullen, dieren en gewassen werden verspreid over de continenten, met enorme en vaak schadelijke gevolgen. Geen lichte kost, maar erg interessant.

(Met dank aan de non-fictie boekenclub van VVAO afdeling Zeeland.)

En dan zijn er ook nog…

  • Gezelschapsspellen, kijk bijvoorbeeld hier: Een gezelschapsspel kiezen
  • Dingen maken. Knutselen. Puzzels maken en daarna oplossen. (Denk aan tangram! Makkelijk te maken, moeilijk op te lossen, goede verhouding dus…)
  • Cursussen en trainingen volgen online. Zoek bijvoorbeeld een MOOC (massive open online course) uit om aan te beginnen, of kijk bij Khan Academy.
  • TED-talks! Heb je die hele beroemde van Sir Ken Robinson al gezien, “Do schools kill creativity?” Zo niet: doen!

Technische hobbyprojecten

Ha, eindelijk tijd voor het afbouwen van de Milennium Falcon van Lego, het ombouwen van de robot of het aanleggen van zo’n systeem waarbij je met je stem alle apparatuur in huis kunt bedienen.

Werken omdat je dat leuk vindt

Nerdy? Weet ik niet. Maar soms is je werk zo leuk dat je er in je vrije tijd gewoon mee door wilt gaan. En dan niet met de saaie stukken natuurlijk, maar met de dingen waar je plezier in hebt. Zo zou ik zomaar wat stukken kunnen schrijven. (Dat is geen betaald werk overigens, maar ik wil een boek gaan schrijven, en dat is dan wel werk vind ik.)

Fijne Kerstdagen!