Welk boek zal ik schrijven?

Opengeslagen boeken op een hoop. Copyright foto: m sHet schijnt dat één miljoen Nederlanders de droom hebben om ooit een roman te schrijven. Sommigen hebben al een idee of hebben zelfs al een manuscript in een la liggen. Dat heb ik niet. Maar wat ik dan wel weer gaaf zou vinden, is om een non-fictie boek te schrijven, liefst zo ééntje dat mensen inspireert. Zou het niet heel tof zijn om door wat ik schrijf mensen op leuke ideeën te brengen, of nog beter: mensen ánderen op leuke ideeën te laten brengen?

In dit blog verken ik mijn opties. Wat ik heel fijn zou vinden is als je me feedback geeft: welk boek zou jij willen dat ik schrijf? Ik beloof niets 😉

Van blog naar papier

Het is niet geheel onlogisch om dit blog als basis te nemen voor een boek. Ik schrijf immers wekelijks zo’n twee bladzijden, dat is de afgelopen jaren dus al een behoorlijke berg materiaal. Niet dat alles bruikbaar is, maar toch: ik hoef niet met een leeg schriftje te beginnen.

Wat voor boek levert dit blog op? Bijvoorbeeld:

  • Creatieve werkvormen, hoe gebruik je ze en hoe ontwerp je je eigen werkvormen en workshops? (Gewoon een boek over werkvormen hoeft niet, daar zijn al hele goede van. Maar het zelf bedenken nog niet zo.)
  • Hoe krijg je anderen creatief? Iets over creativiteit en de ideale omstandigheden daarvoor, iets over faciliteren, en over handige en minder handige opdrachten voor groepen.
  • Hoe maak ik mijn kind creatief? Een boek voor ouders en leerkrachten, om ze bewust te maken van hoe hun eigen gedrag kinderen kan uitnodigen of belemmeren om hun creativiteit te ontplooien. Met tips voor (knutsel-)activiteiten, verder leeswerk, spellen e.d..
  • Zin en onzin over jouw creativiteit. Een soort overzicht van de stand van zaken van het creativiteitsonderzoek, met wat wel en niet werkt om creativiteit te bevorderen en zo.
  • Effectieve bijeenkomsten ontwerpen: alle tips en trucs om professionele bijeenkomsten zo te ontwerpen dat ze het resultaat opleveren dat jij wilt.

Mooi lijstje, niet?

Een blog is nog geen boek

Een blog opwerken tot een bruikbaar manuscript is een behoorlijke klus. Kijk, ik heb al een tooltje waarmee ik alle blogs die ik heb geschreven met één druk op de knop verander in een Word-document. (Voor de liefhebbers: dit blog draait op WordPress, ik gebruik hiervoor WordPress-plugin “Aspose Doc Converter”.) Dat is het punt niet. Het punt is dat een stapel blogs nog lang geen boek is. In een boek zit structuur, links werken niet, teksten mogen wat minder hapsnap zijn dan online, en er mag (joepie!) meer diepgang in. Da’s een behoorlijke vertaalslag!

Over de voors en tegens:

Afijn, mijn conclusie: komt wel goed, als ik maar niet alleen maar op “print”druk en er een kaftje omheen doe!

Boek als opstap naar onderzoek

Het is mijn droom om onderzoek te doen naar creativiteit in het onderwijs. Liefst bij jonge schoolkinderen, nog voor de leeftijd dat de creativiteit gewoonlijk vermindert. Een boek kan daarvoor een opstap zijn: het laat zien wat ik al weet, en ik zou er bijvoorbeeld een onderzoek voor kunnen doen dat als het ware een voorstudie is voor het echte werk. Leuke onderwerpen daarvoor zijn bijvoorbeeld:

  • Welke werkvormen werken in de klas?
  • Wat maakt een werkvorm al dan niet geschikt voor in de klas?
  • Wat doen inspirerende docenten anders dan andere docenten?
  • Hoe kan training van leerkrachten bijdragen aan de creativiteit van hun leerlingen?

Enzovoorts. Ik krijg er nu al zin in. Waar wacht ik nog op? (Nou?) (Hup dan!)

Boek, of toch maar spel of kaartenset?

Tja, en dan nog de vraag: is een non-fictie boek het beste voor wat ik wil bereiken, of toch een andere vorm? En ja, wat wil je nu eigenlijk bereiken Femke? Nou, ik wil me dus blijven richten op creativiteit. Maar ik heb daar niet aantoonbaar de juiste papieren voor, als ingenieur en tegenwoordig hogeschoolmedewerker en – docent. Dus het helpt als ik mijn deskundigheid vastleg, zéker als ik nog eens echt onderzoek wil gaan doen.

Een boek is dé manier om informatie over te brengen. Maar een set kaarten waar je mee kunt schuiven en waar je steeds een nieuwe uit trekt kan ook heel fijn werken: speelser dan een boek. Een blog is tof, maar afwisselend, terwijl in een boek de informatie juist geordend wordt. Dus misschien een boek met een kaartenset? Een novelle? Een dobbelspel? Ik houd je op de hoogte!

En nogmaals, ik zou het heel leuk vinden om te horen welk boek jij zou willen dat ik schrijf! (Of kaartenset, enzovoorts.)