Creatief met kantoorartikelen

Papieren vliegtuigje van een bedrukt vel papier. Copyright foto: Asif Akbar.Het is een feestdag vandaag, dus een bijbehorend luchtig artikel. Vandaag laat ik zien hoe je kunt spelen met alles wat in een kantoor voorhanden is. Want met kantoorartikelen kun je zoveel meer dan gewoon werken…. Dat is leuk in verschillende situaties:

  • Als je (je) kinderen moet bezighouden terwijl je werkt, zie ook dit filmpje. Had hij ze nou maar vóóraf iets gegeven om mee te spelen…
  • Voor momenten dat je je verveelt ernstig nadenkt maar iets met je handen wilt doen.
  • Als je behoefte hebt aan wat instant-room-decoration.
  • Om je niet-rationele hersenhelft aan het werk te zetten.
  • Voor het geval je als voorzitter of facilitator een snel en makkelijk te organiseren spelletje tussendoor nodig hebt.

1. Supersnelle fotospeurtocht

Een fotospeurtocht dwingt je om goed te kijken. Hoe kleiner en subtieler de aanwijzingen, hoe moeilijker.

Hoe werkt het? Je krijgt een serie foto’s te zien. Je loopt in de richting van wat je op de foto ziet. Daar bekijk je de volgende aanwijzing. Enzovoorts.

Voorbereiding: Één persoon loopt al fotograferend een bepaalde route. Die serie foto’s geeft hij aan de mensen die de speurtocht moeten volgen.

Uitbreiding: Je kunt het moeilijker maken door bijvoorbeeld in het donder te fotograferen en overdag te zoeken, of door opdrachten tussendoor, of door hints in plaats van letterlijke foto’s van dingen die je ziet. (Bijvoorbeeld een pak melk als je richting koeien moet lopen.) Da’s wel meer werk.

2. Kleuren

Kleuren is leuk, meditatief en rustgevend. Op kantoor heb je een beperkte hoeveelheid materiaal voorhanden, dat geeft een bijzonder effect: alleen maar neonkleurige markeerstiften, alleen grijze potloden, Bic-pennen enzovoorts. Dus laat je daardoor niet weerhouden!

Voorbereiding: Zoek op internet naar kleurplaten. Voor volwassenen zoek je op “kleurplaat voor volwassenen” of bijvoorbeeld op “mandala’s”. (Klik op “zoek op afbeeldingen”.) Print ze uit. Verzamel pennen, potloden en stiften.

Uitbreiding: Combineer het kleuren met bijvoorbeeld een persoonlijke tekst, of zoek op “connect the numbers”. Ook leuk: Japanse puzzels: je kleurt al puzzelend vierkantjes, en samen vormen die een afbeelding.

3. Pixelkunst met post-it’s

Hoe werkt het? Met gekleurde post-it’s maak je een afbeelding op de muur of op een raam. Elke post-it is één pixel.

Voorbereiding: Je kunt eventueel uitgaan van bestaande figuren, bijvoorbeeld uit de begintijd van de computerspelletjes. (Pacman, Mario) of borduurpatroontjes, maar het hoeft niet. Een leeg oppervlak en een bak post-it’s is voldoende. Meer voorbeelden en uitleg vind je hier.

4. Wie ben ik

Een gezelschapsspel, waarbij je door slimme vragen stellen moet raden wie of wat je bent. Vroeger op TV bij RTL met af en toe een comeback.

Hoe werkt het? Iedereen heeft een post-it op zijn voorhoofd met daarop de naam van een persoon of van een voorwerp. Om beurten mag je de anderen één vraag stellen, om erachter te komen wat er op je hoofd staat. De vragen mogen alleen beantwoord worden met ja of nee. Wie er het eerst uit is heeft gewonnen.

Voorbereiding: De namen of voorwerpen op de post-it’s moeten er door iemand op worden geschreven. Dat kan een spelleider doen, of de groep doet dat voor elkaar, zolang je zelf maar niet hebt kunnen zien wat je op je hoofd hebt.

Uitbreiding: je kunt het moeilijker maken door niet alleen personen en voorwerpen te nemen, maar ook begrippen zoals de relativiteitstheorie, gezelligheid of theaterstuk.

5. Paperclipslinger

Uitermate rustgevend voor wie graag zit te frunniken: maak een paperclipslinger. Je zou er zelfs iets nuttigs mee kunnen doen: iets aan ophangen bijvoorbeeld.

Hoe werkt het? Haak de ene paperclip in de andere. Haak de volgende paperclip eraan. Ga door tot je een slinger hebt.

Voorbereiding: Zorg voor veel paperclips.

Uitbreiding: Je kunt netachtige constructies maken, of dingen zoeken om aan de slinger te hangen (quotes, foto’s). Maar het gaat eerder om het proces dan om het resultaat.

6. Vliegtuigjes vouwen

Doe eens wat leuks met je oud papier: vouw vliegtuigen. Kijk wie de snelste, sierlijkste, meest acrobatische kan vouwen.

Hoe werkt het? Begin met een model dat je al kent, of kijk tutorials op Youtube. Voor gevorderden kun je er ook bij gaan knippen en plakken, kijk bijvoorbeeld hier.

Voorbereiding: Zorg dat je papier hebt dat niet vertrouwelijk is. Je wilt niet dat je personeelsdossier per ongeluk op het dak belandt.

Uitbreiding: Eindeloos! Een geweldig boek om van makkelijk naar steeds moeilijker te gaan is “Papieren vliegtuigen vouwen” van Trevor Bounford, helaas alleen tweedehands verkrijgbaar. Maar pas op: het is verslavend.

7. Dunking contest

Hoe werkt het? Lukt het jou je proppen in de papierbak te mikken? Maak er eens een spelletje vak: wie haalt de meeste, de verste, de moeilijkste worp?

Uitbreiding: Hier een paar suggesties.

8. Pictionary

Werk aan je communicatieskills: test je tekenvaardigheden door met simpele lijnen duidelijk te maken wat je bedoelt. Snappen anderen het ook?

Hoe werkt het? Wederom een gezelschapsspel, in teams van minimaal twee. De één tekent, de anderen uit het team proberen te raden wat hij tekent. Dit moet binnen een vooraf vastgestelde tijd, bijvoorbeeld één minuut.

Voorbereiding: Je hebt een whiteboard of schoolbord of smartboard nodig, plus bijbehorend tekengerei. Ook kan een lijstje te tekenen begrippen handig zijn (zoek bijvoorbeeld op “pictionary woorden”).

Uitbreiding: Pictionary is als officieel spel in de handel, in een kindervariant heet het “Teken het maar”. Dan moet elk team een route over een speelbord afleggen, wie als eerste aan het eind is wint. Ook verkrijgbaar als app tegenwoordig, in verschillende variaties.

9. Timelapse of stop-motion video maken

Een timelapse video is een filmpje waarin iets dat langzaam gaat, sneller lijkt te gaan. Da’s bijvoorbeeld handig als je iets wilt laten zien dat lang duurt, zoals het maken van een tekening, of een langzaam experiment, of de groei van een plantje. Een stop-motion-video is een filmpje dat is gemaakt door dat wat in beeld komt steeds een ministukje te verplaatsen tussen twee beelden door, waardoor het lijkt alsof het zelf beweegt.

Hoe werkt het?

  • Bij een timelapse wordt ofwel een gemaakte video versneld, ofwel worden er met regelmatige intervallen opnames gemaakt die daarna als film worden afgespeeld. De makkelijkste manier is een filmpje maken en dat met videobewerkingssoftware (of een app) versnellen. Je zou bijvoorbeeld beelden kunnen maken van bovenaf in een drukke ruimte, of van een tekst die op een bord geschreven wordt, of ….
  • Voor een stopmotionfilmpje is een app handig. Als “acteurs” lenen legopoppetjes zich extreem goed, maar ook simpele voorwerpen. Een potlood dat zelf naar een puntenslijper wandelt en wordt geslepen: een minifilmpje, maar echt cool als het lukt.

Voorbereiding: Zorg voor handige software of apps, eventueel een statief (ik tape mijn telefoon aan de bureaulamp, dat werkt ook goed, mits je bij de knoppen kunt) en het materiaal dat je wilt filmen.

Uitbreiding: Buurman&Buurman, Wallace&Grommit en Shaun het schaap zijn ook stop-motion video’s, eer dat je op dat niveau zit…

10. Office origami

Japanse papiervouwkunst op kantoor. Interessant als teambuilding, omdat het een beroep doet op een vaardigheid die je normaal niet nodig hebt op je werk. En je kunt een prullenbak vouwen van een oude poster, da’s gewoon cool.

Voorbereiding: Je hebt papier nodig, en tutorials. Let er op dat je tutorials kloppen met de verhoudingen van je papier: letter-formaat papier en A4-aanwijzingen gaan bijvoorbeeld niet samen. Wil je “echte” origami gaan doen, zoals kraanvogels vouwen, dan heb je superdun papier nodig, te koop in hobbywinkels.

Uitbreiding: Origami gaat van heel makkelijk tot extreem moeilijk, dus je kunt voorlopig vooruit.

Wie zegt dat het saai is op een kantoor? Niet voor niets vinden mijn kinderen mijn kantoor een soort schatkamer… Veel plezier! En heb je eigen tips? Ik hoor ze graag!