Jacob Cats als facilitator

Bij een Kerstdiner onlangs werden de “Tafelwetten” van Jacob Cats voorgelezen. Je vindt ze hier. Wat blijkt? Naast een nogal moraalbewuste auteur had Cats ook talent als facilitator! Zijn tafelwetten zijn regels om het voor iedereen aan tafel aangenaam te houden: niet eens zo gek anders dan de spelregels die ik zelf hanteer. Dus heb je nog etentjes voor de boeg: laat je inspireren door Cats. Dus niet mopperen, niet over onsmakelijke dingen praten en je mond houden als iemand anders aan het woord is. En vooral aan tafel “gene brief” lezen ­čÖé

Vandaag houd ik het kort: ik wens je veel inspiratie!

En omdat ik ‘m zo leuk vind: een Kerstig plaatje. Het is niet wat het lijkt: ik ben heel hard aan het werk! Mijn studenten moeten leren ingewikkelde producten te tekenen, met bijvoorbeeld dubbelgekromde,┬áreflecterende oppervlakken. Dat mochten ze de dag dat ik deze foto maakte gaan oefenen met een “eenvoudige” vorm: de kerstbal. En natuurlijk heb ik dat zelf uitgeprobeerd, zie de foto…

Kerstbal tekenen

PS Het perspectief van de foto en dat van de tekening kloppen niet met elkaar: de tekening heeft een lager standpunt. Ik zit aan mijn bureau te tekenen, de foto is van bovenaf genomen. (Zoekplaatje: waar zie je mij?)