Systematisch creatief I

Categoriseren voor meer ideeën

Studentenkamer. Copyright foto: Sven RohloffStructuur helpt de creativiteit op weg. Alleen maar chaos is precies dat: een zooitje ongeregeld, rommel, onoverzichtelijke oerbrei. Alleen maar structuur is wat teveel van het goede, maar enige orde in de chaos is niet slecht maar juist bevorderlijk voor de creativiteit!

Een voorbeeld: stel, ik vraag je spullen te verzinnen om je huis mee aan te kleden. Je bedenkt gordijnen, schilderijen, lampen, kussens, planten. Dan schiet je te binnen dat met Kerst de boel er ook gezellig uit ziet: je noemt de kerstboom, een kerstkrans. Zo kom je op kaarsen en kandelaars, en ga je verder met beeldjes en prullaria.

Structuur opent deuren

Door die ideeën te structureren, openen we als het ware  nog wat extra kamers. Kijk maar:

  • Kerst: welke andere bijzondere dagen zijn er, waarop je je huis aankleedt? Pasen: paaskrans, paasei. Maar ook: EK voetbal, verjaardag (slingers!), huwelijk…
  • Je hebt spullen genoemd voor aan de muur,  op de vloer, om ergens neer te zetten. Kun je nog meer dingen bedenken voor op de muur? Ja: foto’s, posters, muurstickers, muurschildering, fotobehang. En voor op de vloer?
  • Kerstboom er uit, kamerplant er in: seizoensgebonden versieringen: kaarsen in de winter, pompoenen en noten in de herfst, blauwe druifjes en narcissen in de lente…
  • Sommige versieringen doen je aan iemand of iets denken. Ken je nog meer souvenirs? Ja; kinderschoenen, stenen uit een ver land, schelpen van een mooi strand, droogbloemen, de bril van opa: enzovoorts.

Zo kom je, alleen door de ideeën te categoriseren, al bijna vanzelf op nieuwe ideeën!

Één ding beschrijven = vele nieuwe dingen verzinnen

Een klein beetje anders is de volgende truc: kies één idee, beschrijf dat, en bedenk of je meer soortgelijke ideeën kunt verzinnen. Bijvoorbeeld: kandelaars:

  • Sfeervolle lichtbron: windlicht, lampion, lichtsnoer, schemerlamp, van die achtergrondverlichting in een kleur, kinder-nachtlampje.
  • Siervoorwerp: beeldje, vaas, doos, schaal, antiek
  • Aan te passen (door andere kaars): kussen (hoes), vaas (bloemen), lijst of fotokubus (afbeeldingen), kaarten- of tijdschriftenrek, vitrine…
  • Cadeau: hanger, schaaltje, mooie doos, etui, bloemen

Kortom, door even goed te kijken naar de ideeën die je hebt vermenigvuldigen die zich in hoog tempo!~Volgende week een iets drastischer techniek die gebruikmaakt van hetzelfde principe…