Ideeën uit een groep: let hier op

Een hand die met rode stift een uitroepteken tekent, copyright foto: Adam CiesielskiIeder mens heeft zo zijn ideeën, dus een groep mensen heeft… precies: véél ideeën.  Maar hoe krijg je die er nu uit? En hoe zorg je dat die mensen elkaar op nóg meer ideeën brengen, in plaats van elkaar te belemmeren met eigen ideeën te komen?

Deze week beschrijf ik verschillende zaken die de uitkomsten van ideeën verzinnen in een groep kunnen beïnvloeden. Waarschijnlijk zakt de moed je dan in de schoenen, sorry. Volgende week (of misschien wel volgende weken) zal ik je tips geven over hoe je met al die factoren om kunt gaan, zodat je ze in je voordeel kunt gebruiken.

Waar houd je rekening mee als je ideeën wilt genereren met een groep?

De groep zelf

Mensen zijn verschillend:

  • Introverte mensen denken liever voor ze hun gedachten delen, extraverte mensen gaan juist denken dóór het delen van hun gedachten.
  • De ervaring met creatief denken in een groep kan sterk uiteen liggen, en het enthousiasme voor creatieve werkvormen is ook niet bij iedereen even groot.
  • De één zit tot over zijn oren in het onderwerp, de ander komt er op de bijeenkomst voor het eerst mee in aanraking.

In een groep heb je bovendien te maken met groepsdynamiek. Mensen kennen elkaar al langer, of juist nog helemaal niet. Iemand is de leidinggevende, een ander speelt graag de baas, er is altijd wel een mopperpot die er geen zin in heeft… En dan brengt iedereen ook nog eens zijn eigen privé-besognes mee: slecht geslapen, ziek kind, naderende scheiding, op zoek naar een andere baan: dit alles heeft invloed op wat je kunt doen!

De interactie, plus- of minpunt?

Mensen hebben in hun eentje al behoorlijk veel ideeën. Mensen in een groep hebben als je niets bijzonders doet samen minder ideeën dan de leden afzonderlijk. Dus bedenk altijd heel goed of je kruisbestuiving voor meer en originelere ideeën niet ten koste gaat van de individuele opbrengst. Andermans ideeën kunnen inspirerend zijn, de interactie met anderen kan belemmerend zijn.

Verslaglegging

Hoe verzamel je de ideeën? Alles filmen en achteraf uittypen is enorm arbeidsintensief, de deelnemers laten schrijven zorgt voor aantekeningen die je, als je ze al kunt lezen, vaak niet snapt. Deelnemers laten schrijven zorgt voor andersoortige resultaten dan zelf voor iedereen leesbaar op een flipover schrijven, of zelf aantekeningen maken op een notitieblok. Een camera die draait leidt af en maakt sommige deelnemers ongemakkelijk. Bezint dus eer ge begint!

De vraag

Ook je vraagstuk zelf is natuurlijk belangrijk voor het eindresultaat, en voor de gekozen aanpak. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De complexiteit van het vraagstuk. Individueel werken kan alleen als het vraagstuk bij iedereen helemaal duidelijk is. Is het meer samen onderzoeken, overleggen en aftasten dan ben je aangewezen op groepsgewijze werkvormen.
  • Er is een verschil tussen inventariseren van wat er al is of het genereren van echt nieuwe ideeën.
  • Het abstractieniveau en de formulering.

Tijd en plaats

Ideeën verzamelen wil nog niet zeggen dat je de hele groep bij elkaar brengt: je kunt spelen met het tijdstip en met de plaats. Bijvoorbeeld: een ideeënbus is een vaste plaats, maar zonder vast tijdstip. Een elektronische brainstorm kent vaak wel een afgesproken tijdstip, maar de deelnemers zitten op verschillende plaatsen .

En zo zijn er ongetwijfeld nog veel meer factoren waar je mee kunt spelen of waar je rekening mee kunt/moet houden… Volgende week: hóe houd je rekening met deze en andere factoren als je ideeën wilt verzinnen met een groep?

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.