Bloginspiratie deel II

Gebrek aan inspiratie? Schrikbarend leeg notitieboekje, copyright foto Marcel Hol

Vorige week schreef ik over de “uiterlijkheden” van dit blog. Deze week, logischerwijs: de inhoud! Net als vorige week een waarschuwing: geloof je het liefst dat ik (of welke schrijver dan ook) nachtenlang zit te wachten tot de inspiratie toeslaat, waarna ik me naar mijn schrijftafel spoed, mijn pen in de inkt doop en schrijf tot het ochtendgloren: lees vooral vólgende week verder! Vraag je je daarentegen af hoe je een beetje praktisch met inspiratie omgaat, dan is dit een fijn stuk voor jou. Over:

Inspiratie voor de inhoud van mijn blog

Allereerst: ik schrijf niet over alles. Grofweg schrijf ik hier over creativiteit, bijeenkomsten organiseren, werkvormen en mijn werk als zelfstandig creatief facilitator. Dus ik schrijf bijvoorbeeld wel over de inspiratie die vakantie biedt, maar niet over waar ik naartoe ga. Niet omdat dat geheim is, maar het is wel aardig als je hier aantreft wat je verwacht aan te treffen. Om dezelfde reden zal het Reformatorisch Dagblad niet snel een roddelpagina beginnen, heeft de Privé voor zover ik weet geen ondernemersrubriek en ontbreken in de Libelle de beurskoersen.

Het soort onderwerpen is dus helder, dat scheelt alvast. Ik hoef niet te schrijven over tuinieren, klimaatverandering of filosofie, behalve als het raakt aan mijn hoofdonderwerpen.

Maar ook binnen de onderwerpen die ik heb gekozen is nog genoeg om over te schrijven. Hoe kom ik aan inspiratie voor onderwerpen? Op drie verschillende manieren:

Manier 1: de “traditionele inspiratie”, ik zie wat.

Ik ben intussen een geoefende blogger, mijn “daar zit een stukje in”-zintuig is al redelijk ontwikkeld. Dus als ik mezelf een vraag stel (“Waarom wordt er een dure Bekende Nederlander ingehuurd voor dit verder zo beroerd georganiseerde evenement?”), iets uitzoek (hoe blog je?) of iets relevants meemaak (bijvoorbeeld een COCD Workshopfestival of een bijzondere sessie van mezelf of iemand anders) dan begint er ook meteen een soort scanner te draaien: zit hier een verhaal in? Dat leidt dan bijvoorbeeld tot een stuk over waarom organisaties een Bekende Nederlander inhuren, voor veel mensen herkenbaar.

Een dankbare bron van dit soort inspiratie zijn de mensen voor wie ik werk, met wie ik werk of met wie ik over mijn werk praat: zij vertellen me waar ze zelf tegenaan lopen, wat ze zich afvragen of wat hen opvalt. Daar kan ik vervolgens  weer mee aan de slag, want ook dáár zit vaak een stukje in. (Dank jullie wel!)

Manier 2: de “logische inspiratie”, ik zoek.

Door af en toe een mindmap of lijstje te maken van de onderwerpen die ik bespreek, krijg ik inzicht in logische onderwerpen om óók te bespreken. Zo heb  ik laatst alle werkvormen op dit blog op een rijtje gezet. Toen bleek ik regelmatig te hebben geschreven over ideeën krijgen, maar nog helemaal niet over ideeën kiezen: er was dus werk aan de winkel!

Naast inspiratie voor artikelen helpen de mindmaps en lijstjes me ook om te kijken hoe ik ervoor sta met mijn bedrijf: is het tijd voor een koerswijziging? Is er een onderwerp dat zich leent voor een nieuw product? Klopt het allemaal nog? Dubbel handig dus.

Manier 3: de “academische inspiratie”, ik leer.

Vooral in tijden van onderzoek leer ik veel nieuws. En wat ik leer, daar kan ik over schrijven! Ik gebruik mijn blog ook regelmatig om iets op een rijtje te zetten. Dat doe ik voor de lezer, maar ook voor mezelf, twee vliegen in één klap!

De wetenschappelijke literatuur is geschreven in een taal en vorm die nogal ver van de praktijk af staat, zeker als je er niet tot aan je oren in zit. Door de simpele vraag: “wat kun je hier nou in de praktijk mee?” te beantwoorden komen de stukjes (bijna) vanzelf.

Inspiratie-management

Inspiratie blijft, ondanks wat handige trucs, een wat ongrijpbaar iets. Het is er, het is er niet, het komt op onverwachte momenten. Dat is dus lastig te plannen. Maar om nu bij elk nieuw idee alles uit mijn handen te laten vallen, dat schiet ook niet op hè?

Wat voor mij heel goed werkt, is de inspiratie scheiden van het schrijfwerk zelf. Als er inspiratie is maak ik een korte aantekening (op een kladje op mijn nachtkastje, een notitie in mijn telefoon, een lege envelop, een zakdoekje: alles om het zo snel mogelijk vast te leggen), zodat als ik ga schrijven de inspiratie al klaar ligt. En schrijven doe ik dan wanneer het mij uitkomt. De onderwerpen en invalshoeken die ik verzamel komen op de lijst. De lijst van mogelijke onderwerpen, waarin ik al die krabbeltjes, kladjes e.d. verzamel.

De volgende stap is de opzet van een stukje: bijvoorbeeld vijf vragen, drie stappen of een leuke invalshoek. Dat is dus wat meer dan alleen een onderwerp of invalshoek. Als ik ideeën heb voor zo’n opzet, dan maak ik een document waarin ik die opschrijf en komt het in het mapje “teksten” op mijn computer (eventueel met een tussenstap op papier als ik niet aan het werk ben).

Ik ben niet vies van een beetje handig recyclen of “upcyclen”: een lezing kan zomaar een serie onderwerpen voor artikelen worden, een blog wordt een voorbeeldartikel voor iets anders, en een deel van de artikelen op Nieuwe Muze vormt de basis voor de nieuwe site effectievebijeenkomsten.nl. Vandaar dat ik één mapje heb voor alle teksten, ongeacht het doel.

Publish or perish

Elke maandag verschijnt er een artikel op dit blog. En als ik tijd heb begin ik mijn week met bloggen, omdat ik me bijna geen leukere start kan wensen. Maar soms is dat niet handig. Dan zet ik alvast een stuk klaar: WordPress kan het publiceren wanneer ik dat wil, zonder dat ik iets extra’s hoef te doen.

Als ik veel tijd heb, dan begin ik aan nieuwe stukken en schrijf ik opzetjes uit, zo heb ik een voorraadje voor als ik minder tijd heb. Ik schrijf ook regelmatig opzetjes en lijstjes met onderwerpen als ik ergens zit en weinig te doen heb, zoals in de trein of wachtend op het einde van de zwemles. Heel handig, want zo gaan het schrijven èn het wachten haast ongemerkt. En soms begin ik aan een stuk en worden het er spontaan twee (zoals vorige en deze week) of meer. Want ik ben me ervan bewust dat ik lange stukken schrijf, maar zelfs ik heb mijn grenzen wat dat betreft 🙂

Dus: magie? Nee. Zou jij dit ook kunnen? Ja! Ik wens je veel inspiratie, en tijd!

Tip: Annet Talsma van Bureau Eigenwijs deelt leuke tips voor het bloggen, onder andere in een gratis nieuwsbrief. Mocht schrijfinspiratie een probleem voor je zijn, dan denk ik dat je er veel aan kunt hebben!