Bloginspiratie deel I

Vonken, copyright foto: Mario Alberto Magallanes TrejoEen kijkje achter de schermen vandaag: de “making of” van dit blog. Voor wie het idee van een mysterieuze inspiratiebron, uniek talent en wachten op het juiste moment het liefst intact laat: lees vooral NIET verder, ik zie je hier volgende week weer.

Bloggen moet leuk zijn, voor jou, de lezer, en voor mij, als blogger. Dat is de basis. Anders houden we het allebei niet vol. Voor mij als zelfstandige is het slim om regelmatig te bloggen, omdat dat helpt om zichtbaar te blijven, dus dat is ook nog iets dat ik moet zien te organiseren. Dus kan ik het mezelf het beste zo makkelijk mogelijk maken.

Hoe het er uitziet

Voor de oplettende bezoeker: ik werk met WordPress. De basis van hoe mijn blog er uitziet is niet door of voor mij ontworpen, het is een standaard format (bij WordPress noemen ze dat “themes”). Ik heb daar zelf wat dingen in kunnen kiezen en aanpassen, en ik stop er zelf plaatjes in en zo, maar verder ben ik erg weinig tijd kwijt aan hoe alles er uit ziet. (Ook weinig geld trouwens.) WordPress geeft me een “dashboard” waarin ik kan werken, waardoor het plaatsen van een nieuw bericht heel makkelijk is. Ik kan concepten opslaan, foto’s uploaden enzovoorts.

Menu in Flickr waarin je kiest welke afbeeldingen je wilt zoekenVoor de foto’s en afbeeldingen: soms maak ik zelf wat, vaak gebruik ik andermans werk. Dat kan legaal: op freeimages.com vind je foto’s die je mag gebruiken met bronvermelding, en ook op Flickr is werk te vinden dat je mag gebruiken. Op Flickr noet je wel gericht zoeken op foto’s die commercieel gebruikt mogen worden en aangepast mogen worden, dat kan heel makkelijk, zie hier links.

Foto’s aanpassen kan in WordPress, ook werk ik wel met Photoshop Elements (versie digitale Middeleeuwen). Dat gebruik ik ook om door middel van de functie Print Screen (goed zoeken op het toetsenbord!) afbeeldingen te maken van wat ik op mijn scherm zie. Da’s bijvoorbeeld handig als je een grafiekje uit Office wilt gebruiken, of als je iets wilt laten zien uit een computerprogramma of website. De resolutie is dan te laag om te printen, maar voor het scherm natuurlijk prima! Zo heb ik bijvoorbeeld het plaatje hierboven gemaakt.

Je kunt ook “Paint” gebruiken, maar dat levert meestal niet zo’n mooi resultaat op. Sumopaint, een online photoshop-achtig programma dat voor veel dingen gratis te gebruiken is, is dan weer wel goed bruikbaar.

OK, dat wat betreft het uiterlijk. Heel belangrijk, maar bij mij vooral in dienst van de inhoud. Daarover hier meer!