Offline

Zeeuws strand, copyright foto: Rainer BergMag ik niet gewoon lekker doorwerken in de vakantie?

Ik houd van mijn werk. Ik doe werk dat ik oprecht leuk en interessant vind. Het is precies uitdagend genoeg: niet altijd makkelijk maar ook weer niet zo moeilijk dat nooit eens wat lukt. Ik heb echt heel fijn werk.

Bovendien heb ik plannen zat: een boek schrijven, een nieuw platform oprichten, een nieuw project met een collega-zelfstandige, nieuw aanbod voor het onderwijs ontwikkelen, een onderzoeksvoorstel… Zoveel plannen dat ik echt zal moeten kiezen in welke volgorde ik ze oppak om te voorkomen dat ze elkaar in de weg zitten. Maar gelukkig houd ik van mijn werk, dat maakt alles makkelijker.

En toch blijft ergens deze zomer de computer uit, en ben ik een paar weken offline. Niet omdat ik geen bereik denk te hebben op één of andere exotische bestemming, maar uit vrije wil. Dat is goed voor mij, en voor mijn werk.

Mentaal óók op vakantie, goed voor de creativiteit!

Ik roep altijd dat je creativiteit kunt oproepen. Je kunt omstandigheden creëren en oefeningen doen die het enorm veel makkelijker maken om op nieuwe ideeën te komen of met een frisse blik tegen bestaande plannen aan te kijken. En precies daarom ben ik straks “even helemaal weg”, in elk geval mentaal. Want:

  • Nieuwe ervaringen (en contacten) opdoen is goed voor de creativiteit. Om nieuwe ervaringen op te doen, kun je je dagelijkse gewoonten (al dan niet in de vorm van sleur!) het beste zoveel mogelijk loslaten. En nieuwe contacten leg je makkelijker als je niet in je telefoon staart.
  • Ideeën komen vaak voort uit andere ideeën, het ene idee is een opstapje voor het andere. Dus hoe meer verschillende ideeën je in je hoofd hebt zitten, hoe meer nieuwe ideeën je binnen je bereik hebt! Andermans ideeën zijn daarbij heel interessant, want die ken je per definitie nog niet. Hoe kom je aan andermans ideeën? Nou, niet van nu.nl in elk geval… Dus: goede gesprekken voeren, musea, lezen, beetje MacGyveren met wat er in de schuur ligt, dat soort dingen.
  • Verveling is stimulerend voor de creativiteit. Moet je natuurlijk niet de hele tijd (online) afleiding gaan zoeken. Maar gewoon: opstaan, beetje opruimen of zo, krantje lezen, en dan als je maag begint te knorren op de klok kijken, zien dat de middag al begonnen is en concluderen: ik heb nog helemaal niets gedaan vandaag. Echt, heel heilzaam als het lukt! Sta je later op dan ik, verplaats dit scenario dan in zijn geheel naar de middag 😉
  • Relativeren is goed voor een mens. Ontdekken dat de wereld niet instort als je je mail niet elk half uur checkt geeft een ontspannen houding die ook na vakanties heel prettig is. Misschien is het even afkicken, maar meer focus op je werk doordat je je niet laat afleiden  is echt heel fijn. En meer focus op je vakantie natuurlijk ook!

Ze missen je niet hoor!

Voor wie ik nog niet overtuigd heb van het nut van een vakantie die (0ok) je hoofd naar nieuwe bestemmingen voert: waarom in ’s hemelsnaam zou je eigenlijk online willen zijn als je vrij hebt? Je mist niets. Echt. Ik zet al jaren in mijn auto-reply dat ik bereikbaar ben per telefoon als het nodig is, en raad eens? Het is nooit nodig. Het kan altijd even wachten. Ook het wekelijks bloggen gaat gewoon door als ik er niet ben, het schrijven doe ik vooraf en het plaatsen van de berichten doen de computers voor me. Dus naast dat ik niets mis, word ik niet gemist.

En weet je wat nog meer zo leuk is aan vakantie? Weer terugkomen! Met die frisse blik weer aan mijn heerlijke werk beginnen, door de afstand die ik heb genomen veel makkelijker prioriteiten kunnen stellen… Ik heb er nu al zin in!

Ik wens je alvast een heel verrijkende en inspirerende zomer!