Creatief met plaatjes, deel V

Prikkelende plaatjes. Deel V uit de serie creatief met plaatjes. Pak je stapel kaarten* en doe mee!

Je zoekt ideeën voor een goed omschreven vraag, probleem of uitgangssituatie. Creatieve, nieuwe, verrassende oplossingen. Wat nu?

Je gebruikt je afbeeldingen om je creativiteit los te maken. Het lijkt een beetje op associatiememory, zie de tweede aflevering van deze serie. Hoe werkt het? Denk aan je probleem, bijvoorbeeld: “Hoe verras ik mijn klanten met Sinterklaas?” Je pakt een willekeurige kaart. Echt willekeurig hè, dus met de achterkant boven. Nu associeer je de afbeelding met je vraag. Koste wat kost, ook als er op het eerste gezicht geen enkele associatie mogelijk lijkt.

Ik trek bijvoorbeeld een stel flamencoschoentjes. Ik associeer:

Sint+flamenco: Spaans, rood, mooie schoenen, abnormaal lopen (schrijden/dansen), franje, handbewegingen, aantrekkingskracht, protocol, schoen zetten, vermomming (in wiens schoenen?), kloppen/tappen, enzovoorts.

Je ziet dat er meestal nog een extra stapje nodig is: bijvoorbeeld via kloppen en aankloppen naar op bezoek gaan en dan op de deur bonzen en iets achterlaten, of via schoen zetten naar schoencadeautje naar schoenlepel (“wij maken het je gemakkelijk”), of van Spaans naar tapas naar Sint-borrel.

Nog een keer dan, omdat het zo leuk is: een kikker. Kikker + Sint:

snoepkikkers (die vieze, om onduidelijke reden altijd samen met muizen in één zak, afbeelding van de Hema), opspringen, springende Pieten, je stil houden, water, gekwaak, liedjes (er zaten zeven kikkertjes!), enzovoorts.

Stapje verder: cadeautje dat uit pakje springt (duveltje uit doosje), snoepkikkers: snoep uitdelen: chocoladeletters versturen, zingen: gezongen telegram, enzovoorts.

Je ziet dat je zo al snel héél veel ideeën verzamelt! Je doet dit net zolang totdat je er genoeg (van) hebt…

Binnenkort in deel VI, het slot van deze serie: gebruik je intuïtie.

* Zie deel I van deze serie.