Creatief met plaatjes, deel II

Associatiememory. Deel II uit de serie creatief met plaatjes. Pak je stapel kaarten* en doe mee!

Bij memory pak je steeds twee kaartjes, en mag je ze houden als ze hetzelfde zijn. Niet zo creatief. Bij associatiememory mag je de kaarten houden als je ze met elkaar in verband kunt brengen. Zo’n verband kan alles zijn: een tegenstelling, een verhaaltje waarin beide voorkomen, een verhouding tot elkaar, een overeenkomst… Als je dit met een groepje speelt: bij memory ga je door totdat je twee verschillende pakt, bij associatiememory is je beurt altijd voorbij als je geweest bent, met of zonder succes.

Waarom doe je dit? Veel creativiteitstechnieken zijn gebaseerd op associëren, dit is daarvoor een lekkere opwarmer. Je zult merken dat je door dit spelletje al een drempel over bent: je maakt makkelijker bijzondere associaties. Je kunt associatiememory ook doen als spelletje tussendoor: even lachen en ontspannen, en dan weer aan het (creatieve) werk.

P.S. Het kan altijd, twee afbeeldingen met elkaar in verband brengen. Te makkelijk? Probeer het met drie kaarten, of voer extra regels in: alleen tegenstellingen, alleen persoonlijke associaties enzovoorts.

* Zie de vorige post.