Ode aan de engineer

Motor. Copyright foto: Jason BoutsayaphatEngineers zijn hele leuke mensen*. En handig om in huis te hebben. Het zijn namelijk echte probleemoplossers, die net zolang puzzelen totdat ze een oplossing hebben voor welk probleem dan ook. Ze zijn ook veel creatiever dan ze er uit zien. Dus tijd voor een ode aan de engineer!

Wat zo tof is aan engineers:

1. Ze communiceren over processen

Hoewel technici niet bekend staan als bijzonder sociaal vaardig, doen ze één ding heel goed op het gebied van communicatie. Ze communiceren namelijk over processen: denk aan plannen, ontwerpprocessen, de aanpak van een test. Dat klinkt heel vanzelfsprekend, maar let maar eens op hoe vaak er op een bijeenkomst gewoon wordt begonnen met de inhoud, zonder het te hebben over de aanpak. Terwijl het natuurlijk best handig is om het eens te zijn over hoe je iets doet voordat je het doet…

Engineers gebruiken bij het maken van een ontwerp een gestructureerde ontwerpmethode, met verschillende evaluatiemomenten er in. Daardoor kan er op tijd bijgestuurd worden als er fouten in een ontwerp zitten. Althans, als alles goed gaat…

2. Ze meten

Engineers hebben een meetbaar vakgebied. “Gaat het goed?” “Even naar de cijfers kijken.” Natuurlijk is buiten de techniek heel veel dat niet makkelijk te meten is. Maar toch: er is meer informatie dan je denkt. “Voelt het goed?” “Nou, 86% van de proefpersonen vond van niet.” Da’s toch net wat concreter dan “Mijn gevoel zegt me dat dit héél groot gaat worden.”

3. Ze checken

Nog zo één: engineers testen. Vaak begint dat op kleine schaal en/of met een computermodel, maar naarmate hun plannen en ontwerpen concreter worden wordt er ook steeds realistischer getest.

Je doet het zelf ook trouwens:

  • Weleens met papieren meubeltjes zitten schuiven op een plattegrond van je kamer?
  • Weleens iets aangepast in je dieet om te kijken of je je er lekkerder door voelde?
  • Misschien een keer aan anderen gevraagd hoe je overkomt?

Allemaal manieren om informatie te krijgen. Je bent meer engineer dan je denkt 😉

4. Engineers tekenen en knutselen

Engineers zijn gewend te tekenen. Dat heeft voordelen:

  • Tekenen maakt zaken lekker concreet.
  • Een tekening is voor iedereen hetzelfde: vaak blijkt pas bij het tekenen dat verschillende mensen verschillende ideeën hadden.
  • Tekenen werkt fantastisch voor de communicatie: je kunt gewoon aanwijzen wat je bedoelt.

Nog een stapje verder zijn de driedimensionale modellen die engineers bouwen (of 3D-printen). Een tekening is plat, een model heeft een achterkant, een onderkant, een zwaartepunt, kan omvallen: nog meer informatie.

5. Ze stellen vragen

Maar hoe dan? Wat is dat? Hoe werkt het? Waarom? Hoe zit dat? Wat is het energieverbruik? Hoe maak je dat? Hoeveel kracht kan het opvangen? Buigt het? Is het bestand tegen zonlicht? Ook als de zeewind er jarenlang overheen blaast? Hoe zit het met de CO2-uitstoot?

En de belangrijkste: kan het kapot?

6. Ze zijn nuchter, op het droge af

Na mijn studie in Delft moest ik even wennen aan mensen die niet zeiden wat ze dachten maar wel wilden dat ik daar rekening mee hield. Ik was gewend aan “hoor je niets dan is er niets, en is er iets dan hoor je het wel”. Wat mij betreft nog steeds een heldere afspraak. Maar nee hoor, er zijn ook mensen die lopen te mokken, en die dan verwachten dat je dat ziet en dan uit ze gaat trekken wat er aan de hand is. Dat deed ik dus niet…

Maar goed: dat hele nuchtere dat is erg prettig. Ja, ook weleens hard en lomp, maar engineers scheiden wat ze van een persoon vinden over het algemeen van wat ze van zijn werk vinden. Dus dan krijg je dat één of andere klojo een mooi ontwerp heeft afgeleverd, of dat ze gezellig een biertje gaan drinken met iemand wiens werk ze zojuist volledig hebben afgekraakt. Wel zo helder.

7. Looks don’t count

Engineers lopen warm voor de inhoud, niet voor de vorm. Dus een mooi uitziend product met een beroerde binnenkant vinden ze stom, terwijl een slim proces in een saaie machine hun hartjes sneller laat kloppen. En ja, ze kijken bij mensen natuurlijk ook wel naar de buitenkant, maar niet te lang. Vinden ze gewoon bij zichzelf niet zo de moeite waard, en dus stellen ze aan anderen ook niet zulke hoge eisen. Ben je dus, zoals ik, een vrouwelijke engineer, dan moet je laten zien dat je meer bent dan een leuk rokje, en daarna mag je gewoon meedoen.

Enne, ja, sommige engineers gebruiken graag ducttape voor snelle reparaties. Lelijk maar effectief.

O, ik ben dol op engineers…

*Enne, ja, ik ben afgestudeerd aan de TU Delft, heb lesgegeven bij Engineering aan de HZ University of Applied Sciences en ben al 19 1/2 jaar samen met mijn favoriete engineer, dus ik ben bevooroordeeld / ik weet waar ik het over heb.

PS Het heeft een poosje geduurd dat ik geblogd heb. Het is hier thuis nogal druk, waardoor de tijd me ontbrak. Ik hoop weer regelmatig te kunnen schrijven, maar wil mezelf niet in de weg zitten met onrealistische verwachtingen, dus sorry als het allemaal wat onregelmatiger komt dan je van me gewend bent!