Lezen over ontwerpen

Foto van mijn boekenplankVolgens mij ben ik niet de enige die in de zomer de boeken probeert te lezen die de rest van het jaar zijn blijven liggen. Ter inspiratie vandaag een aantal boeken over (product-)ontwerpen en Design Thinking. Daar heb ik twee redenen voor:

  1. Design Thinking is populair en handig om te kunnen
  2. Ik ga het nodig hebben, ik begin in september met vijf maanden lesgeven aan de Product Engineers van de toekomst.

Aanraders: Change by design, Glimmer en het “incomplete manifesto for growth”

Over Design Thinking kun je het beste lezen bij Tim Brown. Zijn ontwerpbureau Ideo kwam als eerste met die term, en zij laten zien dat je de ontwerpaanpak op zowat alles kunt loslaten. Zijn boek heet “Change by design” en gaat over waarom iedereen zou moeten leren denken als een ontwerper. Echt.

Ook “Glimmer” van Warren Berger gaat over Design Thinking, maar dan meer over hoe het denken als een ontwerper de wereld beter maakt. Klinkt utopisch, maar hij haalt genoeg bestaande projecten aan om je te overtuigen.

Bruce Mau is een succesvolle ontwerper. Hij heeft een afkeer van al te gelikt design, hij kijkt naar de menselijke maat en hoe mensen omgaan met producten. Elke ontwerper zou zijn¬†incomplete manifesto for growth¬†eens moeten lezen vind ik. Op dezelfde site staan ook andere “manifesten”: erg interessant om te lezen!

Goede voornemens: Universal Principles of Design en Vision in Product Design

Dit jaar ga ik bladeren in “Universal Principles of Design” van William Lidwell. Dat gaat over ontwerpprincipes waarmee ontwerpers het uiterlijk van producten kunnen optimaliseren. Die mag niet mee op vakantie, omdat ik het meer een naslagwerk vind.

Wel mee om te lezen op vakantie gaat “Vision in Product Design” van Paul Hekkert en Matthijs van Dijk. De titel dekt de lading, het gaat over het formuleren van een visie voorafgaand aan een productontwikkelingsproces. Het is makkelijk “gewoon” te beginnen met ontwerpen, maar echt succesvolle producten zijn bijna altijd ontwikkeld vanuit een duidelijke visie op het ontwerpen en het product.

Lees ze!