Inspiratie voor vrouwen

Een bijzondere dag: 2x inspirerend

Vandaag ging ik op zoek naar inspiratie bij de VVAO-themalezing (zie ook de VVAO-website). En omdat ik er toch was, graag knutsel en stiekem stikbenieuwd was bezocht ik ook de KeaDoe-beurs in de Jaarbeurs. 2x inspiratie voor (voornamelijk) vrouwen, en wat een verschil!

KreaDoe

Taart
KreaDoe

De KreaDoe is een markt vol met knutselspullen. Geen materialen voor artistieke hobby’s als beeldhouwen, schilderen of voor mijn part houtsnijwerk, maar voor breien, haken, scrapbooking, kralenrijgen, kaarten maken enzovoorts.

Ik zag hoe veel kraampjes erg op elkaar leken, verbaasde me over de populariteit van de pakketjes met alles voor één bepaalde knutsel (een poppetje, een armband) zodat je precies kunt maken wat op de bijgeleverde foto staat en was niet zo erg onder de indruk van de nieuwste rage (knopen met parakoord, da’s zeg maar de reïncarnatie van macramé en knoopwerk met satijnkoord).

Maar wat me óók opviel:

  • Naast de gezellige moekes met tas-op-wielen voor de aankopen zag ik jonge moeders met kind, christelijke gezinnen (oma, moeder, dochters), hippe twintigers en zelfs alto’s met blauw haar. Een redelijk divers publiek kortom, ook qua leeftijd.
  • Ik had verwacht dat de stands thematisch gegroepeerd waren. Dat was niet zo, alles stond door elkaar. Daardoor was het echt snuffelen: steeds kwam ik weer iets anders tegen. (Of nog een keer hetzelfde, dat gebeurde dus ook.)
  • Alles was nogal strak gedesigned, los van de knalroze loper was er echt niets mutsigs aan de inrichting: gewoon fris, uitnodigend en praktisch.
  • In het bijbehorende krantje staan links naar social media over handenarbeid. En wat veel tijdschriften niet lukt: de meeste kende ik nog niet. (En zo fanatiek ben ik nou ook weer niet, maar meestal neemt men blijkbaar niet de moeite om verder te kijken dan de allerpopulairste.)

En toen naar de tegenpool:

Themalezing “Krachtige Vrouwen” bij de VVAO

Margriet van der Linden sprak over seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes. Wat een goed verhaal. Niet iets om vrolijk van te worden: 1 op de 3 vrouwen wereldwijd (en ook in Nederland) maakt het mee. Tijd om er meer ruchtbaarheid aan te geven. Bij deze haar speech als vrouwenvertegenwoordiger bij de VN:

Daarna volgden een lezing over Marie Anne Tellegen, een verrassend invloedrijke vrouw die zich geen feministe noemde maar veel heeft bereikt, door de heer Weenink, die een biografie over haar schreef. Kijk hier voor meer info. Daarna kwamen in een film van Ilse van Loon jongeren aan het woord over emancipatie. Verfrissend.

Tot slot gaf Anneke van Doorne-Huiskes in haar afscheidsspeech als voorzitter de thema’s aan waar de VVAO zich volgens haar mee bezig moest houden. Ik was getroffen door haar oproep oog te hebben voor de ongelijkheid als gevolg van de Kantelingen in de zorg: de werknemers die hun baan verliezen of een slechter contract krijgen zijn voornamelijk vrouwen, de mantelzorgers die zwaarder belast worden doordat mensen minder hulp krijgen zijn voornamelijk vrouwen: deze nieuwe wetten zijn gunstig voor velen, maar de lasten komen vooral bij vrouwen terecht. Een onwenselijk effect.

De bijeenkomst bij de VVAO heeft me ten diepste geïnspireerd en gemotiveerd om binnen mijn mogelijkheden bij te (blijven) dragen aan de vrouwenzaak. En wat de VVAO van de KreaDoe kan leren is hoe je hele hallen vult met een zeer diverse groep vrouwen. (Maar alsjeblieft niet gaan knutselen hè!)

 

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.