Lezen over creativiteit en innovatie

Rij boeken
Een kleurrijk rijtje boeken!

Welk boek kies je?

Een leuk inleidend boek over creativiteit is “Creativiteit. Hoe?Zo!” van Igor Byttebier. Ga je voor creativiteitstechnieken dan wil ik je “Brainstormen met resultaat” aanraden, van Wichert van Engelen. Even een zelfcitaat: “Enorm veel informatie, inspiratie, uitleg, achtergronden en doorverwijzingen in een no-nonsense pocket.”

En wat innovatie betreft: een zeer interessant en leesbaar boek daarover is “Where good ideas come from” van Steven Johnson. Hij ontzenuwt bijvoorbeeld het beeld van de eenzame uitvinder die plotseling die ene geniale inval krijgt. Iedereen die (bijvoorbeeld als beleidsmaker)  iets wil kunnen zeggen over innovatie zou wat mij betreft zijn boek gelezen moeten hebben.

De natuur als een onuitputtelijk voorbeeld, maar ook toetssteen en leermeester voor innovatie, daarover gaat “Biomimicry” van Jane Benyus. Het is al wat ouder (de versie uit 2011 is hetzelfde als die uit de jaren ’90), maar de boodschap is actueel.

“Begrijpen met je handen” van Sabine Plamper en Annet Weterings, gaat over hoe kinderen creatief bezig zijn en hun creativiteit ontwikkelen. Een boek dat iedereen die kinderen opleidt of opvoedt gelezen zou moeten hebben wat mij betreft, om te voorkomen dat kinderen alleen maar binnen de lijntjes van kleurplaten leren kleuren.

Kijk ook eens in mijn bibliotheek voor boeken over o.a.  creativiteitstechnieken, design, productontwerpen en innovatie.