Een brainstormkoffer samenstellen

Voor de mensen die voor hun werk brainstorms moeten leiden en jaloers zijn op mijn koffertje: vandaag leg ik uit waar je op moet letten als je een tas of koffer vult met spullen voor een brainstorm.

Dé perfecte set bestaat niet

De koffer van de facilitator: aluminium koffertje met wat ik gebruik bij het faciliteren van workshopsHelaas: de definitieve, voor alle situaties geschikte set bestaat gewoon niet:

  • als jij veel improvisatietheater-achtige dingen doet wil je een zak met toneelattributen
  • doe je Lego Serious Play dan heb je echt Lego nodig
  • en als je elektronisch brainstormt dan kan je zonder papier en stiften maar heb je wel behoefte aan een stel bruikbare computers, goede software en een soepel werkend netwerk

Maar: voor héél veel situaties is de basis die ik je hier geef perfect. Die kun je altijd uitbreiden natuurlijk, zoals ik ook een deel van de inhoud van mijn set wissel al naar gelang de sessie die ik doe.

Voor het geval dát

Een slimme set materialen geeft je de mogelijkheid te improviseren als het (een beetje) anders loopt. Met materialen die je op verschillende manieren kunt gebruiken, kun je altijd wat anders doen dan je van tevoren bedacht had: denk aan pennen en papier, stiften, flipovervellen, post-its… Die zijn allemaal zo veelzijdig, dat als je moet improviseren je vast wel iets te binnen schiet dat daarmee kan. Zonder dat je een hele tas aan extra spullen moet meezeulen, wel zo handig.

Oja, ook voor het geval dát: sommige materialen kunnen opraken, zorg dat je dat voor bent door er meer van mee te nemen dan je nodig hebt. Het staat wel zo professioneel als je stiften het doen 😉

Voor elke sessie

Altijd meenemen:

  • Twee zwarte permanent markers (1 die je gebruikt, 1 reserve)
  • Twee zwarte whiteboard markers (1 die je gebruikt, 1 reserve)
  • Paar pennen, potloden en/of dunnere stiften
  • Gekleurde permanent markers (bijvoorbeeld rood, blauw, groen)
  • Gekleurde whiteboard markers (bijvoorbeeld rood, blauw, groen)
  • Rol afplaktape, om veilig papier op te kunnen hangen, bijvoorbeeld op deuren, ramen, gladde wanden
  • Schaar, voor het tape of voor papier
  • Plakstippen: velletjes ronde stickers, van ongeveer een cm doorsnede, in twee kleuren (als je ze zoekt: ze heten soms “ronde etiketten”)
  • Flipoverpapier, of beschrijfbaar plasticfolie dat je op de wanden kunt plakken
  • Stapel gewoon wit papier, bij voorkeur A3
  • Set kaarten met afbeeldingen, voor verschillende werkvormen (zie werkvormen). Je kunt een kant-en-klare set kopen (zoek op “associatiekaarten”), zelf kaarten maken of ansichtkaarten verzamelen, bijvoorbeeld met kunstwerken.

Een nietmachine of doosje paperclips  kan handig zijn om stapels papier aan elkaar te bevestigen. Ook kun je papierklemmen en een waslijn meenemen om spullen op te hangen.

Voor X personen

Wat in de koffer van de facilitator zit, uitgestald er omheenHoeveel je van deze spullen nodig hebt hangt af van met hoeveel mensen je aan de gang gaat. Reken 1 per persoon, plus wat extra voor het geval het op raakt:

  • pen
  • zwarte stift met niet te dikke punt
  • 1/3 blokje post-it memo’s

Koffer, tas of bak

En dat spul moet natuurlijk ook ergens in. Handig is een koffer of bak waarin veel vakjes zitten, zodat je niet hoeft te zoeken. Het hangt er ook vanaf of je er mee moet lopen, fietsen of treinen, of dat je ‘m alleen maar in en uit de auto hoeft te tillen. Flipoverpapier hoeft er niet in te kunnen, maar het is wel erg handig als je A3 papier er in past.

Zelf heb ik een aluminium gereedschapskoffer met een draagband en een vakverdeling die ik kan aanpassen. Ik heb er al menig deurpost mee beschadigd, want het is nogal een lomp ding, maar het is heerlijk overzichtelijk en alles past er mooi in. Voor als ik er veel mee moet lopen neem ik weleens iets kleiners mee, een tas of kleine gereedschapskist, maar materialen blijven daarin niet zo netjes, en het overzicht is ook minder.

Boodschappenlijst

Voor de samenstelling van een brainstormkit voor X personen wordt dan je “boodschappenlijstje”:

 

2 zwarte permanent markers
2 zwarte whiteboard markers
3+ gekleurde permanent markers
3+ gekleurde whiteboard markers
1 rol afplaktape
1 schaar
2 kleuren plakstippen
1 blok flipoverpapier / rol beschrijfbaar plasticfolie
1 stapel gewoon wit papier, bij voorkeur A3
1 set kaarten met afbeeldingen
X plus 2 pen
X plus 2 zwarte stift met niet te dikke punt
X plus 2 1/3 blokje post-it memo’s
1 Koffer, tas of bak

Begin vooral bij wat je al in huis hebt: dit is een richtlijn, meer niet. Het is echt niet nodig om bij je eerste brainstorm hoge kosten te maken. Bij de speelgoedwinkel of de discount hebben ze ook vaak hele handige spullen. Soms gaat duurder spul langer mee, maar die investering kun je altijd nog een keer doen, daar hoef je echt niet mee te beginnen.

En dan nu: spelen maar!